Bílkoviny patří mezi biopolymery hojně využívané v širokém spektru aplikací. V oblastech různých druhů průmyslu, lékařství a medicínského výzkumu jsou na vlastnosti finálních výrobků kladeny vysoké požadavky. Jelikož bílkoviny, jako například kolagen, želatina a kolagenní hydrolyzát, vykazují určitý stupeň nestability vůči působení různých vlivů, je nutno jejich vlastnosti modifikovat. Ke stabilizaci a optimalizaci vlastností bílkovinných materiálů mohou být zvoleny různé způsoby síťování, díky kterému dojde k vytvoření in-termolekulárních vazeb mezi řetězci bílkoviny.
Anotace v angličtině
Proteins are biopolymers widely used in a wide range of applications. In areas of different types of industry, medicine and medical research there are made high requirements on the properties of final products. Proteins such as collagen, gelatin and collagen hydrolysate have a certain degree of instability caused by the wide range of factors, therefore it is nec-essary to modify their properties. To stabilize and optimize the properties of protein materi-als can be made by various methods of crosslinking which creates intermolecular covalent bonds between the chains of proteins.
Bílkoviny patří mezi biopolymery hojně využívané v širokém spektru aplikací. V oblastech různých druhů průmyslu, lékařství a medicínského výzkumu jsou na vlastnosti finálních výrobků kladeny vysoké požadavky. Jelikož bílkoviny, jako například kolagen, želatina a kolagenní hydrolyzát, vykazují určitý stupeň nestability vůči působení různých vlivů, je nutno jejich vlastnosti modifikovat. Ke stabilizaci a optimalizaci vlastností bílkovinných materiálů mohou být zvoleny různé způsoby síťování, díky kterému dojde k vytvoření in-termolekulárních vazeb mezi řetězci bílkoviny.
Anotace v angličtině
Proteins are biopolymers widely used in a wide range of applications. In areas of different types of industry, medicine and medical research there are made high requirements on the properties of final products. Proteins such as collagen, gelatin and collagen hydrolysate have a certain degree of instability caused by the wide range of factors, therefore it is nec-essary to modify their properties. To stabilize and optimize the properties of protein materi-als can be made by various methods of crosslinking which creates intermolecular covalent bonds between the chains of proteins.
1. Síťování živočišných a rostlinných bílkovin.
2. Prostudujte podmínky a mechanismy síťování bílkovin vybranými sloučeninami, odvoďte rámcové podmínky síťování pro praktickou část práce.
3. V praktické části se zaměřte na síťování hydrolysátu vybrané živočišné bílkoviny zadaným síťovadlem.
4. Studujte vliv technologických podmínek při síťování na vlastnosti filmů/gelů; stupeň zesíťování vyhodnoťte vhodnými metodami.
5. Zpracujte výsledky, proveďte diskuzi, navrhněte optimální podmínky síťování pro daný systém a zhodnoťte přínos práce pro praxi.
Zásady pro vypracování
1. Síťování živočišných a rostlinných bílkovin.
2. Prostudujte podmínky a mechanismy síťování bílkovin vybranými sloučeninami, odvoďte rámcové podmínky síťování pro praktickou část práce.
3. V praktické části se zaměřte na síťování hydrolysátu vybrané živočišné bílkoviny zadaným síťovadlem.
4. Studujte vliv technologických podmínek při síťování na vlastnosti filmů/gelů; stupeň zesíťování vyhodnoťte vhodnými metodami.
5. Zpracujte výsledky, proveďte diskuzi, navrhněte optimální podmínky síťování pro daný systém a zhodnoťte přínos práce pro praxi.
Seznam doporučené literatury
Gennadios, A.: Protein-Based Films and Coatings. CRC Press: Boca Raton, 2002.
H. W. Ockerman, C. L. Hansen: Animal By-Product processing & Utilization. CRC Press: Boca Raton, 2000.
Vědecké články a monografie z databází Web of Science, Science Direct a další, databáze elektronických knih (např. Knovel).
Seznam doporučené literatury
Gennadios, A.: Protein-Based Films and Coatings. CRC Press: Boca Raton, 2002.
H. W. Ockerman, C. L. Hansen: Animal By-Product processing & Utilization. CRC Press: Boca Raton, 2000.
Vědecké články a monografie z databází Web of Science, Science Direct a další, databáze elektronických knih (např. Knovel).
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Maláč:
Jedná se o stupeň síťování? Studentka odpověděla výstižně na tázku.