Konzervační zákrok je technologický postup, který zastaví nebo zpomalí nežádoucí produkci přítomných mikroorganismů nebo usmrtí jejich spory. Cílem této práce je charakterizovat výrobu nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů a jejich konzervační metody. Z důvodu vzrůstajících požadavků spotřebitelů na výrobce, je nutno se stránkou bezpečnosti a trvanlivosti potravin zabývat a modernizovat je.
Anotace v angličtině
The technological process and procedure, whose slow down the production of undesirable microorganisms or spores. The main point of this work is to characterize production of nonalcoholic and low-alcoholic beverages, and to characterize of preservation methods. Due to the increasing requirements of consumers, it is neccesary to follow up food safety and its durability and to modernise preservation methods.
Konzervační zákrok je technologický postup, který zastaví nebo zpomalí nežádoucí produkci přítomných mikroorganismů nebo usmrtí jejich spory. Cílem této práce je charakterizovat výrobu nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů a jejich konzervační metody. Z důvodu vzrůstajících požadavků spotřebitelů na výrobce, je nutno se stránkou bezpečnosti a trvanlivosti potravin zabývat a modernizovat je.
Anotace v angličtině
The technological process and procedure, whose slow down the production of undesirable microorganisms or spores. The main point of this work is to characterize production of nonalcoholic and low-alcoholic beverages, and to characterize of preservation methods. Due to the increasing requirements of consumers, it is neccesary to follow up food safety and its durability and to modernise preservation methods.
Charakterizujte nealkoholické a nízkoalkoholické nápoje.
S využitím literatury popište produkci nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů v ČR.
Popište technologii konzervace nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů.
Uveďte výhody a nevýhody jednotlivých metod konzervace nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte nealkoholické a nízkoalkoholické nápoje.
S využitím literatury popište produkci nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů v ČR.
Popište technologii konzervace nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů.
Uveďte výhody a nevýhody jednotlivých metod konzervace nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů.
Seznam doporučené literatury
[1] HRUDKOVÁ, Alena., MARKVART, Josef., a kolektiv. Nealkoholické nápoje.
1.vyd. Praha: SNTL, 1989. 560 s.
[2] ČURDA, Dušan., a kolektiv. Vybrané kapitoly z konzervárenské a mrazírenské
technologie. 1.vyd. Praha: VŠCHT, 1992. 175 s.
[3] ASHURST, P. Chemistry and technology of soft drinks and fruit juices. 2nd ed.
Oxford, UK: Blackwell Pub., 2005, 374 s. ISBN 1-4051-2286-2.
[4] RUŽBARSKÝ, J.; GRODA B. Potravinárska technika. 1. vyd. Prešov: Fakulta
výrobných technológií so sídlom v Prešove, 2005, 564 s. ISBN 80-8073-410-0.
Seznam doporučené literatury
[1] HRUDKOVÁ, Alena., MARKVART, Josef., a kolektiv. Nealkoholické nápoje.
1.vyd. Praha: SNTL, 1989. 560 s.
[2] ČURDA, Dušan., a kolektiv. Vybrané kapitoly z konzervárenské a mrazírenské
technologie. 1.vyd. Praha: VŠCHT, 1992. 175 s.
[3] ASHURST, P. Chemistry and technology of soft drinks and fruit juices. 2nd ed.
Oxford, UK: Blackwell Pub., 2005, 374 s. ISBN 1-4051-2286-2.
[4] RUŽBARSKÝ, J.; GRODA B. Potravinárska technika. 1. vyd. Prešov: Fakulta
výrobných technológií so sídlom v Prešove, 2005, 564 s. ISBN 80-8073-410-0.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Otázky:
dr. Doležalová - Dovedla byste vysvětlit co je anabioza, kterou v práci nesprávně popisujete? - Jedná se o ovlivnění aktivity vody tak, aby už mikroorganismy nerostly.