V teoretické části bakalářské práce je charakterizován pravý čaj, jeho druhy, složení a zpracování. Dále je popsán kofein, jeho vlastnosti a stanovení kofeinu metodou kapalinové chromatografie. Praktická část bakalářské práce se zabývá stanovením obsahu kofeinu z extraktů pravých čajů (černých, zelených, oolong, bílých) připravených běžným postupem, i jako ledové čaje, pomocí metody HPLC s UV detekcí.
Anotace v angličtině
In the theoretical part there is a characterization of tea, types of tea, its composition and manufacturing process. Further there is described a caffeine, properties of caffeine and its determination using high presence liquid chromatography. The practical part deals with the caffeine determination from tea´s extracts (black, green, oolong, white) made with a classic procedure and as an ice tea, by HPLC method with UV detection.
Klíčová slova
čaj pravý, extrakt, kofein, stanovení, HPLC/UV
Klíčová slova v angličtině
Tea, extract, caffeine, determination, HPLC/UV
Rozsah průvodní práce
58 s. (66 280 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
V teoretické části bakalářské práce je charakterizován pravý čaj, jeho druhy, složení a zpracování. Dále je popsán kofein, jeho vlastnosti a stanovení kofeinu metodou kapalinové chromatografie. Praktická část bakalářské práce se zabývá stanovením obsahu kofeinu z extraktů pravých čajů (černých, zelených, oolong, bílých) připravených běžným postupem, i jako ledové čaje, pomocí metody HPLC s UV detekcí.
Anotace v angličtině
In the theoretical part there is a characterization of tea, types of tea, its composition and manufacturing process. Further there is described a caffeine, properties of caffeine and its determination using high presence liquid chromatography. The practical part deals with the caffeine determination from tea´s extracts (black, green, oolong, white) made with a classic procedure and as an ice tea, by HPLC method with UV detection.
Klíčová slova
čaj pravý, extrakt, kofein, stanovení, HPLC/UV
Klíčová slova v angličtině
Tea, extract, caffeine, determination, HPLC/UV
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Pravý čaj, druhy, složení a vlastnosti.
Kofein, jeho charakteristika, zdroje, analytické metody jeho stanovení.
Popis chromatografické techniky HPLC.
II. Praktická část
Stanovení obsahu kofeinu ve vybraných extraktech černých a zelených čajů pomocí techniky HPLC/UV.
Stanovení obsahu kofeinu ve vybraných extraktech oolong a bílých čajů pomocí techniky HPLC/UV.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Pravý čaj, druhy, složení a vlastnosti.
Kofein, jeho charakteristika, zdroje, analytické metody jeho stanovení.
Popis chromatografické techniky HPLC.
II. Praktická část
Stanovení obsahu kofeinu ve vybraných extraktech černých a zelených čajů pomocí techniky HPLC/UV.
Stanovení obsahu kofeinu ve vybraných extraktech oolong a bílých čajů pomocí techniky HPLC/UV.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS, 1999. ISBN 8090239145.
[2] PREEDY, Victor R. Caffeine: chemistry, analysis, functions and effects. Cambridge: RSC Publishing, 2012. ISBN 978-1-84973-367-0.
[3] DOUŠA, Michal. Základy separačních metod se zaměřením na HPLC. Brno: ÚKZÚZ, 2002. ISBN 80-865-4809-0.
[4] PETTIGREWOVÁ, Jane. Čaj - průvodce pro znalce. Praha: Slovart, 2002. ISBN 80-7209-212-X.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS, 1999. ISBN 8090239145.
[2] PREEDY, Victor R. Caffeine: chemistry, analysis, functions and effects. Cambridge: RSC Publishing, 2012. ISBN 978-1-84973-367-0.
[3] DOUŠA, Michal. Základy separačních metod se zaměřením na HPLC. Brno: ÚKZÚZ, 2002. ISBN 80-865-4809-0.
[4] PETTIGREWOVÁ, Jane. Čaj - průvodce pro znalce. Praha: Slovart, 2002. ISBN 80-7209-212-X.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky odpovídal pohotově, věcně a správně.
Otázky:
prof. Koutný - Jaké médium bylo použito pro extrakci kofeinu? - Demineralizovaná voda. - prof. Koutný poznamenal, že by bylo možná vhodnější použít obyčejnou vodu z kohoutku, protože demineralizovaná voda bývá kyselá, kohoutková má upravené pH, navíc se její použití blíží běžné přípravě nápoje ke konzumaci.
Připomínky:
prof. Kráčmar - Pokud uvádíte, že bylo něco skladováno v lednici, je vhodné uvést konkrétní teploty. taktéž si dávejte pozor na mezery před znakem procent.