Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou flavonoidů, cyklodextrinů a tvorbou supramolekulárních komplexů mezi těmito látkami. Cílem experimentální části byla syntéza flavonu a jeho úplná charakterizace pomocí IR, GC-MS, ESI-MS a NMR. Flavon spolu s kvercetinem představují ligandy, u kterých byla pomocí hmotnostní spektrometrie studována schopnost vytvářet supramolekulární komplexy s cyklodextriny. Kvercetin představuje významný antioxidant, a proto byla spektrofotometricky provedena analýza antioxidační aktivity samotného kvercetinu a jeho komplexů s nativními cyklodextriny.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of this diploma thesis the characterization of flavonoids and cyclodextrins as well as the formation of supramolecular complexes between these substances, is described. The first aim of the experimental part was to synthesize flavone and make its complete structural characterization by IR, GC-MS, ESI-MS and NMR. The ability of both flavone and quercetin formed supramolecular complexes with native cyclodextrins have been subsequently studied using mass spectrometry. Finally, the antioxidant activity of quercetin and its complexes with native cyclodextrins was studied by spectrophotometric analysis.
Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou flavonoidů, cyklodextrinů a tvorbou supramolekulárních komplexů mezi těmito látkami. Cílem experimentální části byla syntéza flavonu a jeho úplná charakterizace pomocí IR, GC-MS, ESI-MS a NMR. Flavon spolu s kvercetinem představují ligandy, u kterých byla pomocí hmotnostní spektrometrie studována schopnost vytvářet supramolekulární komplexy s cyklodextriny. Kvercetin představuje významný antioxidant, a proto byla spektrofotometricky provedena analýza antioxidační aktivity samotného kvercetinu a jeho komplexů s nativními cyklodextriny.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of this diploma thesis the characterization of flavonoids and cyclodextrins as well as the formation of supramolecular complexes between these substances, is described. The first aim of the experimental part was to synthesize flavone and make its complete structural characterization by IR, GC-MS, ESI-MS and NMR. The ability of both flavone and quercetin formed supramolecular complexes with native cyclodextrins have been subsequently studied using mass spectrometry. Finally, the antioxidant activity of quercetin and its complexes with native cyclodextrins was studied by spectrophotometric analysis.
Stručná charakteristika flavonoidů a cyklodextrinů.
Metody stanovení supramolekulárních komplexů.
Zpracování literární rešerše o doposud popsaných typech supramolekulárních komplexů mezi flavony a cyklodextriny.
II. Praktická část:
Syntetizovat flavon a provést jeho úplnou strukturní charakterizaci.
Připravit a uskutečnit sérii experimentů s cílem popsat možnosti tvorby a fyzikálně-chemické vlastnosti supramolekulárních komplexů mezi cyklodextriny a flavonoidy.
Získané výsledky zpracovat, vyhodnotit a provést jejich interpretaci.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část:
Stručná charakteristika flavonoidů a cyklodextrinů.
Metody stanovení supramolekulárních komplexů.
Zpracování literární rešerše o doposud popsaných typech supramolekulárních komplexů mezi flavony a cyklodextriny.
II. Praktická část:
Syntetizovat flavon a provést jeho úplnou strukturní charakterizaci.
Připravit a uskutečnit sérii experimentů s cílem popsat možnosti tvorby a fyzikálně-chemické vlastnosti supramolekulárních komplexů mezi cyklodextriny a flavonoidy.
Získané výsledky zpracovat, vyhodnotit a provést jejich interpretaci.
Seznam doporučené literatury
[1] ANDERSEN, O. M., MARKHAM, K. R. Flavonoids: Chemistry, Biochemistry and Applications. 2006, CRC Press, Taylor & Francis. ISBN 0-8493-2021-6.
[2] DODZIUK, H. Cyclodextrins and Their Complexes. 2006. WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. ISBN 3-527-31280-3.
[3] SCHALLEY, C. Analytical Methods in Supramolecular Chemistry. 2007. WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. ISBN 978-3-527-31505-5.
Seznam doporučené literatury
[1] ANDERSEN, O. M., MARKHAM, K. R. Flavonoids: Chemistry, Biochemistry and Applications. 2006, CRC Press, Taylor & Francis. ISBN 0-8493-2021-6.
[2] DODZIUK, H. Cyclodextrins and Their Complexes. 2006. WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. ISBN 3-527-31280-3.
[3] SCHALLEY, C. Analytical Methods in Supramolecular Chemistry. 2007. WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. ISBN 978-3-527-31505-5.
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Ot.: Golian - Z jakých komerčních zdrojů jste získala chemikálie? - Sigma Aldrich.