Bakalářská práce pojednává o nízkoalkoholických ovocných nápojích typu cider. Zabývá se možností využití starých ovocných odrůd, historií a možnostech sadovnictví v našich loka-litách. Stručně popisuje varianty ciderů a recepty na jejich výrobu. Výroba cideru je rozdě-lena do jednotlivých částí podle použité technologie. Kontrola kvality nápojů ukazuje také na možná rizika při výrobě. Na závěr práce je uveden potenciál výrobku a současní výrobci na trhu.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with low-alcoholic fruit beverages such as cider. It deals with the possibility of using the old fruit varieties, history and possibilities orchards in our locations. Briefly describes variants of ciders and recipes for their production. Manufacture of cider is divided into different sections depending on the technology. Beverages quality control also includes possible risks during manufacturing. Finally, the potential of the product and the current market leader are mentioned.
Klíčová slova
Jablečný mošt, staré jablečné odrůdy, jablečné kvašení, druhy ciderů, nízkoalkoholické nápoje.
Klíčová slova v angličtině
Cider, old apple varieties, fermentation of apple, kinds of cider, low-alcoholic beverages.
Rozsah průvodní práce
62 s. (88 449 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce pojednává o nízkoalkoholických ovocných nápojích typu cider. Zabývá se možností využití starých ovocných odrůd, historií a možnostech sadovnictví v našich loka-litách. Stručně popisuje varianty ciderů a recepty na jejich výrobu. Výroba cideru je rozdě-lena do jednotlivých částí podle použité technologie. Kontrola kvality nápojů ukazuje také na možná rizika při výrobě. Na závěr práce je uveden potenciál výrobku a současní výrobci na trhu.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with low-alcoholic fruit beverages such as cider. It deals with the possibility of using the old fruit varieties, history and possibilities orchards in our locations. Briefly describes variants of ciders and recipes for their production. Manufacture of cider is divided into different sections depending on the technology. Beverages quality control also includes possible risks during manufacturing. Finally, the potential of the product and the current market leader are mentioned.
Klíčová slova
Jablečný mošt, staré jablečné odrůdy, jablečné kvašení, druhy ciderů, nízkoalkoholické nápoje.
Klíčová slova v angličtině
Cider, old apple varieties, fermentation of apple, kinds of cider, low-alcoholic beverages.
Zásady pro vypracování
Seznámení s ciderem.
Ovocné odrůdy vhodné pro přípravu ciderů.
Využitelnost tradice sadovnictví.
Způsoby přípravy, zpracovatelnost ovoce.
Chemické procesy.
Technologický postup.
Měřící zařízení při výrobě cideru.
Sekundární využití vzniklého odpadu při výrobě cideru.
Recepty a varianty ciderů.
Kvalita nápojů a jejich kontrola.
Přehled a složení ciderů od malovýrobců.
Zásady pro vypracování
Seznámení s ciderem.
Ovocné odrůdy vhodné pro přípravu ciderů.
Využitelnost tradice sadovnictví.
Způsoby přípravy, zpracovatelnost ovoce.
Chemické procesy.
Technologický postup.
Měřící zařízení při výrobě cideru.
Sekundární využití vzniklého odpadu při výrobě cideru.
Recepty a varianty ciderů.
Kvalita nápojů a jejich kontrola.
Přehled a složení ciderů od malovýrobců.
Seznam doporučené literatury
[1] ROP, O., POSOLDA, M., MLČEK, J., ŘEZNÍČEK, V., SOCHOR, J., ADAM, V., KIZEK, R., SUMCZYNSKI, D. Qualities of Native Apple Cultivar Juices Characteristic of Central Europe. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 2012, vol. 40, iss. 1, p. 222228.
[2] AZHUVALAPPIL, Z., FAN, X., GEVEKE, D. J. and ZHANG, H. Q. (2010), Thermal and nonthermal processing of apple cider: storage quality under equivalent process conditions. Journal of Food Quality. 2010, vol. 33, issue 5, s. 612-631. DOI: 10.1111/j.1745-4557.2010.00342.x.
[3] BRADSHAW, Bill. Cider manual: the practical guide to growing apples and making cider. Haynes Publishing Group, 2014. ISBN 08-573-3283-X.
[4] GARAI-IBABE, G., IRASTORZA, A., DUE?AS, M. T., MARTÍN-ÁLVAREZ, P. J. AND MORENO-ARRIBAS, V. M. (2013), Evolution of amino acids and biogenic amines in natural ciders as a function of the year and the manufacture steps. Int J Food Sci Technol, 48: 375381. doi:10.1111/j.1365-2621.2012.03198.x.
[5] PENG, B., YUE, T. AND YUAN, Y. (2008), A fuzzy comprehensive evaluation for selecting yeast for cider making. International Journal of Food Science & Technology, 43: 140144. doi:10.1111/j.1365-2621.2006.01404.x.
[6] BOČEK, Stanislav. Staré odrůdy jabloní. Brno: Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání, 2011. ISBN 978-80-904807-6-6.
[7] SUCHOMELOVÁ, Markéta.Cider v kuchyni. Praha: Talpress, 2008. ISBN: 978-80-7197-348-5.
[8] THOMPSON, Jack. Vaříme pivo: podrobný průvodce vařením piva, přípravou vína a cideru. Praha: Svojtka, 2012. ISBN 978-80-256-0931-6.
Seznam doporučené literatury
[1] ROP, O., POSOLDA, M., MLČEK, J., ŘEZNÍČEK, V., SOCHOR, J., ADAM, V., KIZEK, R., SUMCZYNSKI, D. Qualities of Native Apple Cultivar Juices Characteristic of Central Europe. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 2012, vol. 40, iss. 1, p. 222228.
[2] AZHUVALAPPIL, Z., FAN, X., GEVEKE, D. J. and ZHANG, H. Q. (2010), Thermal and nonthermal processing of apple cider: storage quality under equivalent process conditions. Journal of Food Quality. 2010, vol. 33, issue 5, s. 612-631. DOI: 10.1111/j.1745-4557.2010.00342.x.
[3] BRADSHAW, Bill. Cider manual: the practical guide to growing apples and making cider. Haynes Publishing Group, 2014. ISBN 08-573-3283-X.
[4] GARAI-IBABE, G., IRASTORZA, A., DUE?AS, M. T., MARTÍN-ÁLVAREZ, P. J. AND MORENO-ARRIBAS, V. M. (2013), Evolution of amino acids and biogenic amines in natural ciders as a function of the year and the manufacture steps. Int J Food Sci Technol, 48: 375381. doi:10.1111/j.1365-2621.2012.03198.x.
[5] PENG, B., YUE, T. AND YUAN, Y. (2008), A fuzzy comprehensive evaluation for selecting yeast for cider making. International Journal of Food Science & Technology, 43: 140144. doi:10.1111/j.1365-2621.2006.01404.x.
[6] BOČEK, Stanislav. Staré odrůdy jabloní. Brno: Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání, 2011. ISBN 978-80-904807-6-6.
[7] SUCHOMELOVÁ, Markéta.Cider v kuchyni. Praha: Talpress, 2008. ISBN: 978-80-7197-348-5.
[8] THOMPSON, Jack. Vaříme pivo: podrobný průvodce vařením piva, přípravou vína a cideru. Praha: Svojtka, 2012. ISBN 978-80-256-0931-6.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. seznámil komisi se stanoviskem vedoucího a oponenta a položil otázku oponenta. 1. Prosím vysvětlete nadpis na str. 43 "Možnosti využití nekvalitních plodů?" Komise vznesla doporučení na zlepšení citování. Doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D. - proč jsou některé cidery doslazovány?
Studentka prokázala znalosti dané problematiky a schopnost ji chápat v širokých souvislostech. Na otázky komise odpověděla výstižně, ale méně pohotově.