Tato práce je věnována stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie. V teoretické části je popsána laktóza ("mléčný cukr"), její nutriční význam a možnosti stanovení. Část práce je věnována teorii Ramanovy spektroskopie s důrazem na stanovení laktózy. V praktické části práce byla naměřena spektra vzorků mléka, ve kterých byly vy-hledány píky charakteristické pro laktózu, glukózu a galaktózu. Pro vyhodnocení intenzity vybraných píků byly využity dvě metody normování spekter normování na fenylalanin a normování na krystalovou violeť. Nejvýznamnější korelace s obsahem laktózy ve vzorku mléka byla nalezena u píku při 1085 cm-1 s použitím krystalové violeti. Pro kontrolní stanovení obsahu laktózy, glukózy a galaktózy v testovaných vzorcích mléka byla použita metoda HPLC.
Anotace v angličtině
This thesis is dedicated to the determination of lactose in milk by the Raman spectroscopy. In the theoretical part, lactose ("milk sugar") and its nutrition value is described, as well as possibilities of lactose determination. Part of this study is focused on the theory of Raman spectroscopy and application of this method for the lactose determination. In the practical part of the thesis, spectra of milk samples were obtained and characteristic peaks for lactose, glucose ans galaktose were found. Two methods for spectra normalization were used using phenylalanine peak and crystalline violet peak. Maximum at 1085 cm-1 showed a very strong correlation with lactose concentration in the sample using crystalline violet normalization. The HPLC method was applied for parallel determination of lactose, glucose and galactose content in milk samples.
Tato práce je věnována stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie. V teoretické části je popsána laktóza ("mléčný cukr"), její nutriční význam a možnosti stanovení. Část práce je věnována teorii Ramanovy spektroskopie s důrazem na stanovení laktózy. V praktické části práce byla naměřena spektra vzorků mléka, ve kterých byly vy-hledány píky charakteristické pro laktózu, glukózu a galaktózu. Pro vyhodnocení intenzity vybraných píků byly využity dvě metody normování spekter normování na fenylalanin a normování na krystalovou violeť. Nejvýznamnější korelace s obsahem laktózy ve vzorku mléka byla nalezena u píku při 1085 cm-1 s použitím krystalové violeti. Pro kontrolní stanovení obsahu laktózy, glukózy a galaktózy v testovaných vzorcích mléka byla použita metoda HPLC.
Anotace v angličtině
This thesis is dedicated to the determination of lactose in milk by the Raman spectroscopy. In the theoretical part, lactose ("milk sugar") and its nutrition value is described, as well as possibilities of lactose determination. Part of this study is focused on the theory of Raman spectroscopy and application of this method for the lactose determination. In the practical part of the thesis, spectra of milk samples were obtained and characteristic peaks for lactose, glucose ans galaktose were found. Two methods for spectra normalization were used using phenylalanine peak and crystalline violet peak. Maximum at 1085 cm-1 showed a very strong correlation with lactose concentration in the sample using crystalline violet normalization. The HPLC method was applied for parallel determination of lactose, glucose and galactose content in milk samples.
Obsah laktózy v mléku a její význam ve výživě lidí
Přehled metod používaných pro stanovení laktózy
Princip Ramanovy spektroskopie pro stanovení laktózy v mléku
II. Praktická část
Návrh a příprava vzorků s proměnlivým obsahem laktózy
Naměření Ramanovských spekter laktózy, jejích složek a vzorků mléka
Vyhodnocení spekter a diskuze výsledků
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Obsah laktózy v mléku a její význam ve výživě lidí
Přehled metod používaných pro stanovení laktózy
Princip Ramanovy spektroskopie pro stanovení laktózy v mléku
II. Praktická část
Návrh a příprava vzorků s proměnlivým obsahem laktózy
Naměření Ramanovských spekter laktózy, jejích složek a vzorků mléka
Vyhodnocení spekter a diskuze výsledků
Seznam doporučené literatury
[1] FOX P. F., McSWEENEY P.L.H. Dairy Chemistry and Biochemistry. Blackie Academic and Professional, 1998, 478 p.
[2] SMITH, Ewen a Geoffrey DENT. Modern Raman spectroscopy: a practical approach. Chichester: John Wiley, 2005, 210 p.
[3] LI, Meimei, Jun CHEN, Jiajie XU, Shuilin FU a Heng GONG. Determination of Lactose in Milk by Raman Spectroscopy. Analytical Letters. 2015, vol. 48, issue 8, p. 1333-1340.
[4] PEREIRA, Paula C. Milk nutritional composition and its role in human health. Nutrition. 2014, vol. 30, issue 6, p. 619-627.
Seznam doporučené literatury
[1] FOX P. F., McSWEENEY P.L.H. Dairy Chemistry and Biochemistry. Blackie Academic and Professional, 1998, 478 p.
[2] SMITH, Ewen a Geoffrey DENT. Modern Raman spectroscopy: a practical approach. Chichester: John Wiley, 2005, 210 p.
[3] LI, Meimei, Jun CHEN, Jiajie XU, Shuilin FU a Heng GONG. Determination of Lactose in Milk by Raman Spectroscopy. Analytical Letters. 2015, vol. 48, issue 8, p. 1333-1340.
[4] PEREIRA, Paula C. Milk nutritional composition and its role in human health. Nutrition. 2014, vol. 30, issue 6, p. 619-627.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.