Bakalářská práce pojednává o přípravě a síťování hydrogelů na bázi klihu a želatiny pomocí oxidovaného polysacharidu dialdehydu karboxymethylcelulosy (DCMC). Teoretická část popisuje hydrogely, jejich použití a vlastnosti. Dále je zde popsáno fyzikální i chemické síťování hydrogelů. Stručně je zde popsána výroba, vlastnosti a použití želatiny. V experimentální části je popsána příprava síťovadla DCMC a vyzkoušení síťujících účinků na vepřové želatině a klihu. Síťující účinek byl zjišťován změnami pevnosti gelu, jak u želatiny, tak u klihu. Vyhodnocení experimentu bylo provedeno faktorovými schématy a navrhly se optimální podmínky pro síťování.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with preparation and crosslinking of hydrogel based on glue and ge-latin using oxidized polysaccharide dialdehyde carboxymethylcellulose (DCMC). In the theoretical part describes of hydrogels, their uses and properties. The work describes of physical and chemical crosslinking hydrogels. The production, properties and use of gela-tine is describes as well. The experimental part describes the preparation of a DCMC crosslinking and the testing of crosslinking effects on gelatin and glue. The crosslinking effect was determined by changes in gel strength, both in gelatin and glue. The evaluation of the experiment was performed by factorial schemes and optimal conditions for crosslin-king by suggested.
Klíčová slova
klih, želatinace, hydrogel, síťování, DCMC, optimální podmínky, pevnost gelu
Klíčová slova v angličtině
glue, gelatin, hydrogel, crosslinking, DCMC, optimal conditions, gel strenght
Rozsah průvodní práce
59
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce pojednává o přípravě a síťování hydrogelů na bázi klihu a želatiny pomocí oxidovaného polysacharidu dialdehydu karboxymethylcelulosy (DCMC). Teoretická část popisuje hydrogely, jejich použití a vlastnosti. Dále je zde popsáno fyzikální i chemické síťování hydrogelů. Stručně je zde popsána výroba, vlastnosti a použití želatiny. V experimentální části je popsána příprava síťovadla DCMC a vyzkoušení síťujících účinků na vepřové želatině a klihu. Síťující účinek byl zjišťován změnami pevnosti gelu, jak u želatiny, tak u klihu. Vyhodnocení experimentu bylo provedeno faktorovými schématy a navrhly se optimální podmínky pro síťování.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with preparation and crosslinking of hydrogel based on glue and ge-latin using oxidized polysaccharide dialdehyde carboxymethylcellulose (DCMC). In the theoretical part describes of hydrogels, their uses and properties. The work describes of physical and chemical crosslinking hydrogels. The production, properties and use of gela-tine is describes as well. The experimental part describes the preparation of a DCMC crosslinking and the testing of crosslinking effects on gelatin and glue. The crosslinking effect was determined by changes in gel strength, both in gelatin and glue. The evaluation of the experiment was performed by factorial schemes and optimal conditions for crosslin-king by suggested.
Klíčová slova
klih, želatinace, hydrogel, síťování, DCMC, optimální podmínky, pevnost gelu
Klíčová slova v angličtině
glue, gelatin, hydrogel, crosslinking, DCMC, optimal conditions, gel strenght
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární studii na zadané téma a zhodnoťte ji s ohledem na praktickou část práce.
2. V praktické části posuďte možnosti síťování želatinových hydrogelů, studujte vliv vybraných technologických podmínek.
3. Výsledky zpracujte tabulárně, graficky, proveďte diskusi.
4. Pokuste se navrhnout optimální podmínky síťování.
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární studii na zadané téma a zhodnoťte ji s ohledem na praktickou část práce.
2. V praktické části posuďte možnosti síťování želatinových hydrogelů, studujte vliv vybraných technologických podmínek.
3. Výsledky zpracujte tabulárně, graficky, proveďte diskusi.
4. Pokuste se navrhnout optimální podmínky síťování.
Seznam doporučené literatury
R. Schrieber, H. Gareis: Gelatine Handbook: Theory and Industrial Praktice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007.
(345) Kanth SV et al.: Dialdehyde alginic acid a novel biopolymeric tanning agent. Journal of American Leather Chemists Association, 2007, 102, 11, 353-361.
(346) Schacht E et al.: Some aspects of the crosslinking of gelatin by dextran dialdehydes. Polymer Gels and Networks, 1993, 1, 4, 213224.
(351) Mu Ch et al.: Preparation and properties of dialdehyde carboxymethyl cellulose crosslinked gelatin edible films. Food Hydrocolloids, 2012, 27, 1, 22-29.
Seznam doporučené literatury
R. Schrieber, H. Gareis: Gelatine Handbook: Theory and Industrial Praktice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007.
(345) Kanth SV et al.: Dialdehyde alginic acid a novel biopolymeric tanning agent. Journal of American Leather Chemists Association, 2007, 102, 11, 353-361.
(346) Schacht E et al.: Some aspects of the crosslinking of gelatin by dextran dialdehydes. Polymer Gels and Networks, 1993, 1, 4, 213224.
(351) Mu Ch et al.: Preparation and properties of dialdehyde carboxymethyl cellulose crosslinked gelatin edible films. Food Hydrocolloids, 2012, 27, 1, 22-29.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Ing. Dagmar Měřínská, Ph.D.
Jak způsobem se měří pevnost a co vyjadřují smluvní jednotky Bloom? Student výstižně odpověděl na otázku.
doc. Ing. Petr Humpolíček, Ph.D.
Kromě odbouratelnosti je důležitá také shcopnost absorbce v biologickém prostředí. Jsou Vaše materiály absorbovatelné?
Optimální nastavení síťování bylo vztaženo k jaké aplikaci? Student uspokojivě odpověděl na otázku.
Ing. Martina Polášková, Ph.D.
Zkoušeli jste teplotu inkibace gelů pod 10°C (kolem 0°C)? Jaký vliv by měl periodický ohřev těchto gelů při inkubaci? Student uspokojivě odpověděl na otázku.