Práce má za úkol přehledně charakterizovat sterilaci potravin s důrazem na tepelné zpracovávání a sterilaci potravin v kontextu bezpečnostních rizik a krizových situací. Při mimořádných událostech je potřeba správné skladby a použití potravin pro obyvatelstvo. Tato skladba potravin bude v práci popsána s důrazem na tepelně sterilované potraviny. Na základě teoretické části a výsledků v části praktické budu vyhodnocovat modelový případ při výrobě tepelně sterilované potraviny. Vyhodnocení a poznatky budu následně diskutovat a formuluji závěry a doporučení.
Anotace v angličtině
The aim of the work is to clearly characterize food sterilization with and emphasis on heat treatment and sterilization of food in the context of safety risks and crisis situations. Emergencies require proper composition and food usage for citizens. This composition of food will be described in the work with and emphasis on thermally sterilized food. Based on theoretical part and the results in practical part I will evaluate the model example which will be showing the process of heat sterilization. Then I will duscuss the evaluations and formulate conclusions and recommendations.
Práce má za úkol přehledně charakterizovat sterilaci potravin s důrazem na tepelné zpracovávání a sterilaci potravin v kontextu bezpečnostních rizik a krizových situací. Při mimořádných událostech je potřeba správné skladby a použití potravin pro obyvatelstvo. Tato skladba potravin bude v práci popsána s důrazem na tepelně sterilované potraviny. Na základě teoretické části a výsledků v části praktické budu vyhodnocovat modelový případ při výrobě tepelně sterilované potraviny. Vyhodnocení a poznatky budu následně diskutovat a formuluji závěry a doporučení.
Anotace v angličtině
The aim of the work is to clearly characterize food sterilization with and emphasis on heat treatment and sterilization of food in the context of safety risks and crisis situations. Emergencies require proper composition and food usage for citizens. This composition of food will be described in the work with and emphasis on thermally sterilized food. Based on theoretical part and the results in practical part I will evaluate the model example which will be showing the process of heat sterilization. Then I will duscuss the evaluations and formulate conclusions and recommendations.
Popište použití a skladbu potravin při mimořádných událostech a krizových situacích. Zvláštní důraz položte na tepelně sterilované potraviny.
Přehledně charakterizujte technologii tepelně sterilovaných potravin v kontextu bezpečnostních rizik.
Na základě výsledků měření proveďte vyhodnocení modelového případu při výrobě tepelně sterilované potraviny.
Získané poznatky vyhodnoťte, diskutujte a formulujte závěry a doporučení.
Zásady pro vypracování
Specifikujte pojem potravina a jejich údržnost.
Popište použití a skladbu potravin při mimořádných událostech a krizových situacích. Zvláštní důraz položte na tepelně sterilované potraviny.
Přehledně charakterizujte technologii tepelně sterilovaných potravin v kontextu bezpečnostních rizik.
Na základě výsledků měření proveďte vyhodnocení modelového případu při výrobě tepelně sterilované potraviny.
Získané poznatky vyhodnoťte, diskutujte a formulujte závěry a doporučení.
Seznam doporučené literatury
[1] KYZLINK, Vladimír. Základy konzervace potravin. 2., přeprac. vyd. Praha: SNTL, 1980. \vsp{1,5mm}
[2] INGR, Ivo. Základy konzervace potravin. Vyd. 3., přeprac. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. ISBN 978-80-7375-110-4. \vsp{1,5mm}
[3] VALÁŠEK, Pavel, ROP, Otakar. CD Základy konzervace potravin - doplňkové texty k základnímu kurzu. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2007, 174 s. ISBN 978-80-7318-587-9. \vsp{1,5mm}
[4] PIPEK, Petr. Technologie masa I. a II., VŠCHT Praha 1995. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] KYZLINK, Vladimír. Základy konzervace potravin. 2., přeprac. vyd. Praha: SNTL, 1980. \vsp{1,5mm}
[2] INGR, Ivo. Základy konzervace potravin. Vyd. 3., přeprac. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. ISBN 978-80-7375-110-4. \vsp{1,5mm}
[3] VALÁŠEK, Pavel, ROP, Otakar. CD Základy konzervace potravin - doplňkové texty k základnímu kurzu. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2007, 174 s. ISBN 978-80-7318-587-9. \vsp{1,5mm}
[4] PIPEK, Petr. Technologie masa I. a II., VŠCHT Praha 1995. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky k obhajobě bakalářské práce
1. Co je to lyofilizace?\par