Bakalářská práce se zaměřuje na současnou situaci v oblasti potravin a s tím spojenou produkci a následnou spotřebu. Teoretická část obsahuje základní informace o českém zemědělství, je zde také část věnována trendům v zemědělství, kterými je ekologické zemědělství a s ním spojený trvale udržitelný rozvoj. V praktické části jsou zpracovány aktuální informace o české produkci a spotřebě potravin a jejich vliv na trvale udržitelný rozvoj.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focuses on the current situation in the area of food and related production and subsequent consumption. The theoretical part contains basic information about Czech agriculture, there is also a part devoted to the trends in agriculture, which are organic agriculture and associated sustainable development. In the practical part, current information is processed on Czech production and consumption of food and their impact on sustainable development.
Klíčová slova
zemědělství, trvale udržitelný rozvoj, produkce, spotřeba
Bakalářská práce se zaměřuje na současnou situaci v oblasti potravin a s tím spojenou produkci a následnou spotřebu. Teoretická část obsahuje základní informace o českém zemědělství, je zde také část věnována trendům v zemědělství, kterými je ekologické zemědělství a s ním spojený trvale udržitelný rozvoj. V praktické části jsou zpracovány aktuální informace o české produkci a spotřebě potravin a jejich vliv na trvale udržitelný rozvoj.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focuses on the current situation in the area of food and related production and subsequent consumption. The theoretical part contains basic information about Czech agriculture, there is also a part devoted to the trends in agriculture, which are organic agriculture and associated sustainable development. In the practical part, current information is processed on Czech production and consumption of food and their impact on sustainable development.
Klíčová slova
zemědělství, trvale udržitelný rozvoj, produkce, spotřeba
Teoreticky vymezte pojmy související s produkcí a spotřebou potravin ve vztahu k trvale udržitelnému rozvoji.
Analyzujte současné trendy v produkci a spotřebě potravin.
Na základě výsledků analýzy vymezte trendy v produkci a spotřebě potravin, které jsou v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje.
Zásady pro vypracování
Teoreticky vymezte pojmy související s produkcí a spotřebou potravin ve vztahu k trvale udržitelnému rozvoji.
Analyzujte současné trendy v produkci a spotřebě potravin.
Na základě výsledků analýzy vymezte trendy v produkci a spotřebě potravin, které jsou v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje.
Seznam doporučené literatury
[1] HRADIL, Radomil. Půda: zdravá, živá, úrodná. Olomouc: Bioinstitut, 2015. ISBN 978-80-87635-31-5 \vsp{1,5mm}
[2] LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7. \vsp{1,5mm}
[3] DURAM, Leslie A. Encyclopedia of organic, sustainable, and local food. Santa Barbara, Calif.: Greenwood, c2010. ISBN 0313359644. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] HRADIL, Radomil. Půda: zdravá, živá, úrodná. Olomouc: Bioinstitut, 2015. ISBN 978-80-87635-31-5 \vsp{1,5mm}
[2] LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7. \vsp{1,5mm}
[3] DURAM, Leslie A. Encyclopedia of organic, sustainable, and local food. Santa Barbara, Calif.: Greenwood, c2010. ISBN 0313359644. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky vedoucího k obhajobě bakalářské práce:
1. V rámci obhajoby přehledně vymezte trendy v produkci a spotřebě potravin, které jsou
v souladu s principy TUR.
Otázky oponenta k obhajobě bakalářské práce:
1. Na str 14 uvádíte: V ekologickém zemědělství se snaží získat nutričně bohaté potraviny, proto nepoužívají žádné chemické hnojiva, růstové hormony ani aditiva, které by ovlivnili kvalitu produktů negativním způsobem. Mohla byste tento výrok uvést na pravou míru?
2. Vysvětlete rozdíl mezi pojmy Potravinová bezpečnost a Bezpečnost potravin.
3. Jaké prestižní ocenění se uděluje potravinářským výrobkům ve Zlínském kraji, do něhož spadá také část Slovácka?
4. Jaké je dle Vašeho názoru dnešní hospodaření se zemědělskou půdou v ČR?
5. V případě, že byste se rozhodla pro podnikání v zemědělství, šla byste cestou konvenčního, nebo ekologického zemědělství? Proč?