Bakalářská práce je věnována možnosti využití luminiscenční spektroskopie pro stanovení riboflavinu v syrovátce. Teoretická část práce byla zaměřena na charakteristiku syrovátky, její získávání a využití v potravinářském průmyslu. Dále byla pozornost věnována vysvětle-ní základních principů luminiscenční spektroskopie a její využitelnosti v potravinářství.
Praktická část práce byla zaměřena na získání luminiscenčních spekter vzorků syrovátky a jejich vyhodnocení v závislosti na množství riboflavinu. Pozornost byla věnována výběru vhodných podmínek měření volbě excitační a emisní vlnové délky a formě vzorků, které byly měřeny v pevném a kapalném stavu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is devoted to the possibility of using luminescence spectroscopy for determination of riboflavin in whey. The theoretical part of the thesis was focused on the characteristics of whey, its production and use in the food industry. Further attention was paid to the explanation of basic principles of luminescence spectroscopy and its application in the food industry.
The practical part was focused on obtaining the luminescence spectra of whey samples and their evaluation depending on the amount of riboflavin. Attention was paid to the selection of appropriate measurement conditions - the choice of excitation and emission wavelengths and the form of samples that were measured in a solid and liquid state.
Klíčová slova
syrovátka, riboflavin, luminiscenční spektroskopie, emisní a excitační vlnová délka
Klíčová slova v angličtině
whey, riboflavin, luminescence spektroscopy, emission and excitation wavelengths
Rozsah průvodní práce
56 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je věnována možnosti využití luminiscenční spektroskopie pro stanovení riboflavinu v syrovátce. Teoretická část práce byla zaměřena na charakteristiku syrovátky, její získávání a využití v potravinářském průmyslu. Dále byla pozornost věnována vysvětle-ní základních principů luminiscenční spektroskopie a její využitelnosti v potravinářství.
Praktická část práce byla zaměřena na získání luminiscenčních spekter vzorků syrovátky a jejich vyhodnocení v závislosti na množství riboflavinu. Pozornost byla věnována výběru vhodných podmínek měření volbě excitační a emisní vlnové délky a formě vzorků, které byly měřeny v pevném a kapalném stavu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is devoted to the possibility of using luminescence spectroscopy for determination of riboflavin in whey. The theoretical part of the thesis was focused on the characteristics of whey, its production and use in the food industry. Further attention was paid to the explanation of basic principles of luminescence spectroscopy and its application in the food industry.
The practical part was focused on obtaining the luminescence spectra of whey samples and their evaluation depending on the amount of riboflavin. Attention was paid to the selection of appropriate measurement conditions - the choice of excitation and emission wavelengths and the form of samples that were measured in a solid and liquid state.
Klíčová slova
syrovátka, riboflavin, luminiscenční spektroskopie, emisní a excitační vlnová délka
Klíčová slova v angličtině
whey, riboflavin, luminescence spektroscopy, emission and excitation wavelengths
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika a získávání syrovátky.
Základní principy luminiscenční spektroskopie.
Využití luminiscenční spektroskopie pro hodnocení mléka a mléčných výrobků.
II. Praktická část
Výběr vhodného způsobu pro měření luminiscence syrovátky.
Získání luminiscenčních spekter syrovátky a riboflavinu.
Získání a vyhodnocení spekter syrovátky s přídavky riboflavinu.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika a získávání syrovátky.
Základní principy luminiscenční spektroskopie.
Využití luminiscenční spektroskopie pro hodnocení mléka a mléčných výrobků.
II. Praktická část
Výběr vhodného způsobu pro měření luminiscence syrovátky.
Získání luminiscenčních spekter syrovátky a riboflavinu.
Získání a vyhodnocení spekter syrovátky s přídavky riboflavinu.
Seznam doporučené literatury
[1] PELANT, Ivan a Jan VALENTA. Luminiscenční spektroskopie. Praha: Academia, 2006. ISBN 80-200-1447-0.
[2] STRASBURG, G. M. a LUDESCHER, R.D. Theory and applications of fluorescence spectroscopy in food research. Trends in Food Science and Technology. 1995, 6, 69-75.
[3] FAGAN, C.C., T.G. FERREIRA, F.A. PAYNE, C.P. O'DONNELL, D.J. O'CALLAGHAN a M. CASTILLO. Preliminary evaluation of endogenous milk fluorophores as tracer molecules for curd syneresis. Journal of Dairy Science. 2011, 94(11), 5350-5358. DOI: 10.3168/jds.2011-4399. ISSN 00220302.
[4] HUANG, Rongmin, Hyun Jung KIM a David B. MIN. Photosensitizing Effect of Riboflavin, Lumiflavin, and Lumichrome on the Generation of Volatiles in Soy Milk. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2006, 54(6), 2359-2364. DOI: 10.1021/jf052448v. ISSN 0021-8561.
[5] SUKOVÁ Dagmar. Syrovátka v potravinářství. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2006. s 60. ISBN 80-7271-173-3.
Seznam doporučené literatury
[1] PELANT, Ivan a Jan VALENTA. Luminiscenční spektroskopie. Praha: Academia, 2006. ISBN 80-200-1447-0.
[2] STRASBURG, G. M. a LUDESCHER, R.D. Theory and applications of fluorescence spectroscopy in food research. Trends in Food Science and Technology. 1995, 6, 69-75.
[3] FAGAN, C.C., T.G. FERREIRA, F.A. PAYNE, C.P. O'DONNELL, D.J. O'CALLAGHAN a M. CASTILLO. Preliminary evaluation of endogenous milk fluorophores as tracer molecules for curd syneresis. Journal of Dairy Science. 2011, 94(11), 5350-5358. DOI: 10.3168/jds.2011-4399. ISSN 00220302.
[4] HUANG, Rongmin, Hyun Jung KIM a David B. MIN. Photosensitizing Effect of Riboflavin, Lumiflavin, and Lumichrome on the Generation of Volatiles in Soy Milk. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2006, 54(6), 2359-2364. DOI: 10.1021/jf052448v. ISSN 0021-8561.
[5] SUKOVÁ Dagmar. Syrovátka v potravinářství. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2006. s 60. ISBN 80-7271-173-3.
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, portréty, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagovala věcně správně, ale méně pohotově
doc. Ing. František Buňka, Ph.D.: Nesetkala jste se ve vašich vzorcích se zbytkovým obsahem tuku v syrovátce? Jmenovala jste tryptofan, nesetkala jste se v literatuře, že by někdo tryptofan stanovoval luminiscenční spektroskopií?