Tato diplomová práce je zaměřena na zpracování vedlejších produktů maso-zpracujícího průmyslu. V teoretické části je vysvětleno, kde se v maso-zpracujícím průmyslu generují vedlejší produkty a jaké je pro ně využití.
V praktické části byla provedena série experimentů pro extrakci želatiny z kuřecích hlav. Kuřecí hlavy byly rozemlety, odtučněny a zbaveny nekolagenních bílkovin. Po přečištění byly enzymaticky opracovány proteázou Polarzyme 6.0 T a následně z nich byla extraho-vána želatina při 80 °C a vedlejší frakce při 95 °C. Jednotlivé experimenty se mezi sebou lišily množstvím přidaného enzymu, dobou enzymatického opracování nebo dobou extrak-ce. Vzorky získaných želatin byly analyzovány na pevnost gelu, obsah popelovin, viskozitu a další ukazatele kvality. Ze získaných výsledků byly navrženy optimální podmínky pro získávání kvalitních želatin z kuřecích hlav.
Anotace v angličtině
This master thesis is focused on utilization of animal by-products. Theoretical part describes the sources of animal by-products and its utilization.
Series of experiments were designed to obtain gelatine from chicken heads. Chicken headswere chopped, defatted and stripped form non-collagenous proteins. Then they weretreated with proteolytic enzyme Polarzyme 6.0 T. The main fraction of gelatine was extracted at 80 °C and secondary fraction at 95 °C. The amount of enzyme, time of the enzyme treatment and extraction time were different for each experiment. Gelatine samples were analalyzed for gel strength, viscosity, ash content and more. Optimal conditions for extracting gelatine from chicken heads were designed.
Klíčová slova
Vedlejší produkty masného průmyslu, želatina, zpracování drůbeže, kuřecí hlavy, kolagen
Tato diplomová práce je zaměřena na zpracování vedlejších produktů maso-zpracujícího průmyslu. V teoretické části je vysvětleno, kde se v maso-zpracujícím průmyslu generují vedlejší produkty a jaké je pro ně využití.
V praktické části byla provedena série experimentů pro extrakci želatiny z kuřecích hlav. Kuřecí hlavy byly rozemlety, odtučněny a zbaveny nekolagenních bílkovin. Po přečištění byly enzymaticky opracovány proteázou Polarzyme 6.0 T a následně z nich byla extraho-vána želatina při 80 °C a vedlejší frakce při 95 °C. Jednotlivé experimenty se mezi sebou lišily množstvím přidaného enzymu, dobou enzymatického opracování nebo dobou extrak-ce. Vzorky získaných želatin byly analyzovány na pevnost gelu, obsah popelovin, viskozitu a další ukazatele kvality. Ze získaných výsledků byly navrženy optimální podmínky pro získávání kvalitních želatin z kuřecích hlav.
Anotace v angličtině
This master thesis is focused on utilization of animal by-products. Theoretical part describes the sources of animal by-products and its utilization.
Series of experiments were designed to obtain gelatine from chicken heads. Chicken headswere chopped, defatted and stripped form non-collagenous proteins. Then they weretreated with proteolytic enzyme Polarzyme 6.0 T. The main fraction of gelatine was extracted at 80 °C and secondary fraction at 95 °C. The amount of enzyme, time of the enzyme treatment and extraction time were different for each experiment. Gelatine samples were analalyzed for gel strength, viscosity, ash content and more. Optimal conditions for extracting gelatine from chicken heads were designed.
Klíčová slova
Vedlejší produkty masného průmyslu, želatina, zpracování drůbeže, kuřecí hlavy, kolagen
1. Teoretická část zaměřena na výrobu želatin z tradičních surovinových zdrojů a na možnosti využití kolagenních vedlejších produktů jatečného průmyslu na výrobu želatin.
2. V praktické části zpracujte vybranou tkáň z porážky drůbeže biotechnologickým procesem na želatiny; studujte vliv vybraných technologických podmínek na účinnost procesu a charakterizujte připravené želatiny.
3. Výsledky zpracujte tabelárně, graficky , proveďte diskuzi.
4. Navrhněte optimální podmínky zpracování přípravy jakostních želatin a zhodnoťte význam výsledků pro praxi.
Zásady pro vypracování
1. Teoretická část zaměřena na výrobu želatin z tradičních surovinových zdrojů a na možnosti využití kolagenních vedlejších produktů jatečného průmyslu na výrobu želatin.
2. V praktické části zpracujte vybranou tkáň z porážky drůbeže biotechnologickým procesem na želatiny; studujte vliv vybraných technologických podmínek na účinnost procesu a charakterizujte připravené želatiny.
3. Výsledky zpracujte tabelárně, graficky , proveďte diskuzi.
4. Navrhněte optimální podmínky zpracování přípravy jakostních želatin a zhodnoťte význam výsledků pro praxi.
Seznam doporučené literatury
R. Schrieber, H. Gareis: Gelatine Handbook: Theory and Industrial Practice. Wienheim: Wiley-VCH Verlag, 2007
H.W. Ockerman, C. L. Hansen: Animal By-Product processing & Utilization. CRC Press: Boca Raton, 2000
Seznam doporučené literatury
R. Schrieber, H. Gareis: Gelatine Handbook: Theory and Industrial Practice. Wienheim: Wiley-VCH Verlag, 2007
H.W. Ockerman, C. L. Hansen: Animal By-Product processing & Utilization. CRC Press: Boca Raton, 2000
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
dr. Beníček: V případě použití odtučňovacích rozpouštědel jako chloroform a cyklahoxanon je možné použití v potravinářském průmyslu? Student výstižně odpověděl na otázku.
doc. Pavlínek: Jakým způsobem byla měřena kinematická viskozita uvedená v prezentaci DP? Student výstižně odpověděl na otázku.