Diplomová práce se zabývá problematikou přípravy a vlastností antibakteriálních chi-tosanových filmů a roztoků. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku chitosanu, jako významného zástupce polysacharidů, dále pak na využití chitosanových a dalších biopolymerních filmů, zejména pak v potravinářství a zdravotnictví. Poslední část je vě-nována složení a vlastnostem esenciálních olejů se zaměřením na olej tymiánový.
Praktická část zahrnuje chromatografickou analýzu použitých esenciálních olejů. Dále se soustřěďuje na přípravu a charakterizaci chitosanových roztoků a filmů, zejména na fyzi-kální a povrchové vlastnosti, které mají významný vliv na aplikace v praxi.
Anotace v angličtině
This thesis studies preparation and properties of antimicrobial chitosan films and soluti-ons. The theoretical part is focused on characterization of chitosan as important polysac-charide, and application of chitosan and other biopolymer films, especially in food in-dustry and health care. The last part is devoted to the composition and propertiesof essen-tial oils, with the accent on thyme oil. The practical part includes chromatographic analy-sis of applied essential thyme oils. Also, the preparation and characterization of chitosan films/solutions, mainly their physical and surface properties with a significant impact for practical applications, were investigated
Diplomová práce se zabývá problematikou přípravy a vlastností antibakteriálních chi-tosanových filmů a roztoků. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku chitosanu, jako významného zástupce polysacharidů, dále pak na využití chitosanových a dalších biopolymerních filmů, zejména pak v potravinářství a zdravotnictví. Poslední část je vě-nována složení a vlastnostem esenciálních olejů se zaměřením na olej tymiánový.
Praktická část zahrnuje chromatografickou analýzu použitých esenciálních olejů. Dále se soustřěďuje na přípravu a charakterizaci chitosanových roztoků a filmů, zejména na fyzi-kální a povrchové vlastnosti, které mají významný vliv na aplikace v praxi.
Anotace v angličtině
This thesis studies preparation and properties of antimicrobial chitosan films and soluti-ons. The theoretical part is focused on characterization of chitosan as important polysac-charide, and application of chitosan and other biopolymer films, especially in food in-dustry and health care. The last part is devoted to the composition and propertiesof essen-tial oils, with the accent on thyme oil. The practical part includes chromatographic analy-sis of applied essential thyme oils. Also, the preparation and characterization of chitosan films/solutions, mainly their physical and surface properties with a significant impact for practical applications, were investigated
Klasifikace polysacharidů, chitosan struktura, využití.
Esenciální oleje jako aktivní antibakteriální látky.
Význam a aplikace biopolymerních filmů.
Praktická část
Příprava filmotvorných roztoků na bázi chitosan/emulgátor/esenciální olej.
Charakterizace filmotvorných roztoků, vliv různých koncentrací emulgační a aktivní látky.
Příprava a charakterizace chitosanových filmů fyzikální vlastnosti, antimikrobiální aktivita.
Zhodnocení výsledků a diskuze.
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Klasifikace polysacharidů, chitosan struktura, využití.
Esenciální oleje jako aktivní antibakteriální látky.
Význam a aplikace biopolymerních filmů.
Praktická část
Příprava filmotvorných roztoků na bázi chitosan/emulgátor/esenciální olej.
Charakterizace filmotvorných roztoků, vliv různých koncentrací emulgační a aktivní látky.
Příprava a charakterizace chitosanových filmů fyzikální vlastnosti, antimikrobiální aktivita.
Zhodnocení výsledků a diskuze.
Seznam doporučené literatury
ELSABEE, M. Z., ABDOU, E. S. Chitosan Based Edible Films and Coatings: A Review 2013, C 33, 18191841.
ŠUPUT, D. Z., LAZIC, V. L. et al. Edible Films and Coatings Sources, Properties and Application. Food and Feed Research 2015, 42, 1122.
RAMAWAT, K. G., MÉRILLON, J-M. Polysaccharides: Bioactivity and Biotechnology 2015, Springer International Publishing, ISBN 978-3-319-16297-3.
BASER, K. H. C., BUCHBAUER, G. Handbook of Essential Oils, Science Technology, and Applications 2009, CRC Press, ISBN 978-1-4200-6316-5.
Databáze elektronických knih a časopisů.
Seznam doporučené literatury
ELSABEE, M. Z., ABDOU, E. S. Chitosan Based Edible Films and Coatings: A Review 2013, C 33, 18191841.
ŠUPUT, D. Z., LAZIC, V. L. et al. Edible Films and Coatings Sources, Properties and Application. Food and Feed Research 2015, 42, 1122.
RAMAWAT, K. G., MÉRILLON, J-M. Polysaccharides: Bioactivity and Biotechnology 2015, Springer International Publishing, ISBN 978-3-319-16297-3.
BASER, K. H. C., BUCHBAUER, G. Handbook of Essential Oils, Science Technology, and Applications 2009, CRC Press, ISBN 978-1-4200-6316-5.
Databáze elektronických knih a časopisů.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. RNDr. Burešová, Ph.D.: Jak by se daly prakticky využít vaše výsledky?
Doc. Ing. Kašpárková, CSc.: Proč má lecithin variabilní HLB? Na jakém principu funguje DLS?
RNDr. Čermáková, Ph.D.: Jak se Vám pracovalo s plísní?
Studentka zodpověděla všechny otázky.