Téma bakalářské práce je zaměřeno na produkci a spotřebu biopotravin s ohledem na životní prostředí a lidské zdraví. Teoretická část obsahuje vymezení základních pojmů, legislativní rámec upravující oblast biopotravin, jejich produkci a distribuci, komparaci ekologického a konvenčního zemědělství a ekologické zemědělství jako způsob ochrany životního prostředí. Praktická část se zabývá spotřebou biopotravin, dále navazuje na senzorickou analýzu a identifikuje rizika spojená s produkcí a spotřebou biopotravin včetně návrhů na opatření pro eliminaci těchto rizik.
Anotace v angličtině
The theme of the thesis is focused on the production and consumption of organic food related to the environment and human health. The theoretical part contains the definition of basic terms, the legislative framework regulating the area of organic food, their production and distribution, the comparison of ecological and conventional agriculture and organic farming as a way of protecting the environment. The practical part deals with the consumption of organic food, the sensory analysis and identifies the risks associated with the production and consumption of organic food, including proposals for measures to eliminate these risks.
Klíčová slova
biopotravina, ekologické zemědělství, produkce, spotřeba, životní prostředí, lidské zdraví, senzorická analýza, analýza rizik
Téma bakalářské práce je zaměřeno na produkci a spotřebu biopotravin s ohledem na životní prostředí a lidské zdraví. Teoretická část obsahuje vymezení základních pojmů, legislativní rámec upravující oblast biopotravin, jejich produkci a distribuci, komparaci ekologického a konvenčního zemědělství a ekologické zemědělství jako způsob ochrany životního prostředí. Praktická část se zabývá spotřebou biopotravin, dále navazuje na senzorickou analýzu a identifikuje rizika spojená s produkcí a spotřebou biopotravin včetně návrhů na opatření pro eliminaci těchto rizik.
Anotace v angličtině
The theme of the thesis is focused on the production and consumption of organic food related to the environment and human health. The theoretical part contains the definition of basic terms, the legislative framework regulating the area of organic food, their production and distribution, the comparison of ecological and conventional agriculture and organic farming as a way of protecting the environment. The practical part deals with the consumption of organic food, the sensory analysis and identifies the risks associated with the production and consumption of organic food, including proposals for measures to eliminate these risks.
Klíčová slova
biopotravina, ekologické zemědělství, produkce, spotřeba, životní prostředí, lidské zdraví, senzorická analýza, analýza rizik
Vymezte základní pojmy a legislativní rámec upravující oblast biopotravin.
Charakterizujte ekologické zemědělství v rámci ochrany životního prostředí.
Uveďte hlavní zásady způsobu výroby a distribuce biopotravin k zákazníkovi a rizika spojená s jejich produkcí.
Analyzujte současnou situaci produkce a spotřeby biopotravin v ČR a zhodnoťte možný vliv na zdraví člověka.
Zásady pro vypracování
Vymezte základní pojmy a legislativní rámec upravující oblast biopotravin.
Charakterizujte ekologické zemědělství v rámci ochrany životního prostředí.
Uveďte hlavní zásady způsobu výroby a distribuce biopotravin k zákazníkovi a rizika spojená s jejich produkcí.
Analyzujte současnou situaci produkce a spotřeby biopotravin v ČR a zhodnoťte možný vliv na zdraví člověka.
Seznam doporučené literatury
[1] ČESKO. Zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších zákonů. In: Sbírka zákonů České republiky. 2000. Dostupné také z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-242 \vsp{1,5mm}
[2] KYZLINK, Vladimír. Teoretické základy konzervace potravin. Praha: SNTL, 1988, 511 s. \vsp{1,5mm}
[3] VALEŠKA, Jan, ed. Kvalita a bezpečnost biopotravin: srovnání způsobů produkce potravin. Olomouc: Bioinstitut ve spolupráci s PRO-BIO Ligou a PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců, 2008. ISBN 978-80-904174-3-4. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] ČESKO. Zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších zákonů. In: Sbírka zákonů České republiky. 2000. Dostupné také z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-242 \vsp{1,5mm}
[2] KYZLINK, Vladimír. Teoretické základy konzervace potravin. Praha: SNTL, 1988, 511 s. \vsp{1,5mm}
[3] VALEŠKA, Jan, ed. Kvalita a bezpečnost biopotravin: srovnání způsobů produkce potravin. Olomouc: Bioinstitut ve spolupráci s PRO-BIO Ligou a PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců, 2008. ISBN 978-80-904174-3-4. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}