Tato bakalářská práce se zabývá celiakií. Jedná se o intoleranci na lepek, které v těle postihuje tenké střevo. Jedná se autoimunitní onemocnění, které vyvolává směs bílkovin tvořící lepek. V teoretické části jsou shrnuty projevy nemoci, formy, diagnostika a dlouhodobé komplikace. Dále se zabývá stravováním celiaků mimo domov, zaměřené na české restaurace a na ekonomickou stránku bezlepkové diety. Praktická část bakalářské práce je věnována dotazníkovému šetření v restauracích, kde byla zjišťována úroveň podávání bezlepkové stravy. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak je personál informován o této nemoci. Výsledky jsou vyhodnoceny v praktické části práce.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on celiac disease. It is an intolerance to gluten which af-fects the small intestine. It is an autoimmune disease caused by combination of gluten-forming proteins. The theoretical part summarizes the manifestation of the disease, its forms, diagnostics and long-term complications. It also deals with celiacs eating out of home, focusing on Czech restaurants and on the economic view of gluten-free diet. The practical part of the thesis is devoted to the questionnaire survey in restaurants, where the level of gluten-free diet service was investigated. The aim of the research was to find out how the staff is informed about the disease. The results are evaluated in the practical part of the thesis.
Klíčová slova
celiakie, lepek, bezlepková dieta, tenké střevo, léčba celiakie, intolerance na lepek, aler-gie na lepek, stravování při bezlepkové dietě
Klíčová slova v angličtině
celiac disease, gluten, gluten-free diet, small intestine, treatment of celiac disease, gluten intolerance, allergy to gluten, eating on a gluten-free diet
Rozsah průvodní práce
46
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá celiakií. Jedná se o intoleranci na lepek, které v těle postihuje tenké střevo. Jedná se autoimunitní onemocnění, které vyvolává směs bílkovin tvořící lepek. V teoretické části jsou shrnuty projevy nemoci, formy, diagnostika a dlouhodobé komplikace. Dále se zabývá stravováním celiaků mimo domov, zaměřené na české restaurace a na ekonomickou stránku bezlepkové diety. Praktická část bakalářské práce je věnována dotazníkovému šetření v restauracích, kde byla zjišťována úroveň podávání bezlepkové stravy. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak je personál informován o této nemoci. Výsledky jsou vyhodnoceny v praktické části práce.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on celiac disease. It is an intolerance to gluten which af-fects the small intestine. It is an autoimmune disease caused by combination of gluten-forming proteins. The theoretical part summarizes the manifestation of the disease, its forms, diagnostics and long-term complications. It also deals with celiacs eating out of home, focusing on Czech restaurants and on the economic view of gluten-free diet. The practical part of the thesis is devoted to the questionnaire survey in restaurants, where the level of gluten-free diet service was investigated. The aim of the research was to find out how the staff is informed about the disease. The results are evaluated in the practical part of the thesis.
Klíčová slova
celiakie, lepek, bezlepková dieta, tenké střevo, léčba celiakie, intolerance na lepek, aler-gie na lepek, stravování při bezlepkové dietě
Klíčová slova v angličtině
celiac disease, gluten, gluten-free diet, small intestine, treatment of celiac disease, gluten intolerance, allergy to gluten, eating on a gluten-free diet
Zásady pro vypracování
1. Charakteristika nemoci celiakie a bezlepkové diety.
2. Hygienické požadavky na přípravu bezlepkové stravy.
3. Vytvoření dotazníků týkající se přípravy bezlepkové stravy ve stravovacích provozech a provést průzkum.
4. Vyhodnocení dotazníků a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
1. Charakteristika nemoci celiakie a bezlepkové diety.
2. Hygienické požadavky na přípravu bezlepkové stravy.
3. Vytvoření dotazníků týkající se přípravy bezlepkové stravy ve stravovacích provozech a provést průzkum.
4. Vyhodnocení dotazníků a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
\par[1] {Latta, J.: Celiakie - od screeningu k diagnóze.Interní Med. 2012, 14(5), 221-223.}
\par[2] {Kohout, P., Pavlíčková, J.: Otázky kolem celiakie. Víte si rady s bezlepkovou dietou? Praha 2010. ISBN 978-80-87250-09-9.}
\par[3] {Francie, F.J.: Encyklopedia of food science and technology. New York ,2000. ISBN 987-0+471-19285-5}
\par[4] {Janotová, L., Stávková, J.: Manuál pro realizaci dietního stravování ve stravovacích provozech. Plzeň 2016.}
Seznam doporučené literatury
\par[1] {Latta, J.: Celiakie - od screeningu k diagnóze.Interní Med. 2012, 14(5), 221-223.}
\par[2] {Kohout, P., Pavlíčková, J.: Otázky kolem celiakie. Víte si rady s bezlepkovou dietou? Praha 2010. ISBN 978-80-87250-09-9.}
\par[3] {Francie, F.J.: Encyklopedia of food science and technology. New York ,2000. ISBN 987-0+471-19285-5}
\par[4] {Janotová, L., Stávková, J.: Manuál pro realizaci dietního stravování ve stravovacích provozech. Plzeň 2016.}
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a
hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C - dobře, hodnocení oponenta: C - dobře). V
rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta: Ing. Martina Mrázková - Je bezlepková
strava vhodná i pro jedince, kteří celiakií netrpí? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující
dotazy: doc. RNDr. Tünde Juríková Ph.D. - Jaký máte názor na pšenici, byla celiakie vždy? ZODPOVĚZEN
ZCELA Která diagnostika celiakie je vhodná? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ Ing. Soňa Škrovánková Ph.D. -
Připomínky k vyhodnocení dat. Co je zpracováno v datech? NEZODPOVĚZENO Proč by neměly existovat