Bakalářská práce se zabývá izolací mikroorganizmů degradujících biogenní aminy.V dané problematice byla provedena charakterizace biogenních aminů, jejich vznik a reakce, faktory ovlivňující produkci biogenních aminů,výskyt biogenních aminů a možnosti jejich snížení. V praktické části byla provedena izolace mikroorganizmů z potravinových matric rostlinného původu a následně jejich identifikace pomocí metody MALDI-TOF MS. Nakonec byla ověřena jejich degradační schopnost pomocí metody HPLC.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the isolation of microorganisms degrading biogenic amines. In the given issue were performed the characterization of biogenic amines, their formation and reactions, factors influencing biogenic amines production, biogenic amines occurrence and possibilities of their reduction . In the practical part was carried out the isolation of microorganisms from food matrices of plant origin and subsequently identified using the MALDI-TOF MS method. Finally, was verified their degradation ability by HPLC.
Bakalářská práce se zabývá izolací mikroorganizmů degradujících biogenní aminy.V dané problematice byla provedena charakterizace biogenních aminů, jejich vznik a reakce, faktory ovlivňující produkci biogenních aminů,výskyt biogenních aminů a možnosti jejich snížení. V praktické části byla provedena izolace mikroorganizmů z potravinových matric rostlinného původu a následně jejich identifikace pomocí metody MALDI-TOF MS. Nakonec byla ověřena jejich degradační schopnost pomocí metody HPLC.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the isolation of microorganisms degrading biogenic amines. In the given issue were performed the characterization of biogenic amines, their formation and reactions, factors influencing biogenic amines production, biogenic amines occurrence and possibilities of their reduction . In the practical part was carried out the isolation of microorganisms from food matrices of plant origin and subsequently identified using the MALDI-TOF MS method. Finally, was verified their degradation ability by HPLC.
Charakterizace biogeních aminů, jejich výskyt a význam v potravinách.
Mikroorganizmy degradující biogenní aminy.
Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z potravin a nápojů rostlinného původů.
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
Charakterizace biogeních aminů, jejich výskyt a význam v potravinách.
Mikroorganizmy degradující biogenní aminy.
Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z potravin a nápojů rostlinného původů.
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M.. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. 1. vyd. Ostrava: Key Publishing, 2012.
[2] GARCÍA-RUIZ, A., GONZÁLEZ-ROMPINELLI, E.M., BARTOLOMÉ, B., MORENO-ARRIBAS, M.V.. Potential of wine-associated lactic acid bacteria to degrade biogenic amines. International Journal of Food Microbiology 148: 115-120. 2011.
[3] VELÍŠEK, J. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009.
[4] Vědecké zdroje zahrnuté v databázích Web of Science, ScienceDirect, SciFinder Scholar, Medline aj.
Seznam doporučené literatury
[1] KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M.. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. 1. vyd. Ostrava: Key Publishing, 2012.
[2] GARCÍA-RUIZ, A., GONZÁLEZ-ROMPINELLI, E.M., BARTOLOMÉ, B., MORENO-ARRIBAS, M.V.. Potential of wine-associated lactic acid bacteria to degrade biogenic amines. International Journal of Food Microbiology 148: 115-120. 2011.
[3] VELÍŠEK, J. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009.
[4] Vědecké zdroje zahrnuté v databázích Web of Science, ScienceDirect, SciFinder Scholar, Medline aj.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Ing. Eva Lorencová, Ph.D.:
1. V práci uvádíte, že skutečnost existence kmenů se schopností degradovat biogenní aminy otevírá řadu nových příležitostí, jak snížit jejich koncentraci v potravinách. Míníte tím cílenou aplikaci deaminujících mikroorganizmů? U kterých potravin a v jaké fázi výroby byste je hypoteticky aplikovala? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Je ověřeno, zda nedochází k úbytku biogenních aminů při procesu autoklávování? ZODPOVĚZEN ZCELA
3. Minerální média jsou nutričně chudá. Jakými faktory byste médium obohatila, aby více připomínalo reálné prostředí potravin? Chápu, že Vaším cílem bylo hlavně ověřit schopnost degradace. ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.:
1. Kvašenou zeleninu, s kterou jste pracovala v práci, jste kupovala nebo vyráběla? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Jaké bylo složení této zeleniny? ZODPOVĚZEN ZCELA
3. Zaznamenala jste nějaké významné rozdíly ve výsledcích mezi kvašenou zeleninou a kvašeným zelím? ZODPOVĚZEN ZCELA