Diplomová práce se věnuje tématu plýtvání potravinami, které je úzce spojeno s
potravinovou bezpečností. Teoretická část práce je zaměřena na vytvoření rešerše zdrojů o potravinové bezpečnosti a problematice plýtvání potravinami a vymezení faktorů ovlivňující míru jejich plýtvání. V praktické části práce je pomocí metody dotazování zkoumán současný stav. Je analyzována míra plýtvání potravinami a nakládání s potravinovým odpadem u obchodních řetězců a konečných spotřebitelů. Na závěr jsou navrhnuta vhodná opatření, která mají za úkol minimalizovat míru plýtvání potravinami v okrese Zlín.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the topic of food waste which is closely connected with food security. The theoretical part of the work is focused on the creation of a search for resources on food security and the issue of food waste and the definition of factors influencing the degree of food waste. The current state is examined using the method of questioning in the practical part of the work. The degree of food waste and food waste management by retail chains and final consumers is analyzed. At the end suitable measures are proposed to minimize the level of food waste in the district of Zlín.
Diplomová práce se věnuje tématu plýtvání potravinami, které je úzce spojeno s
potravinovou bezpečností. Teoretická část práce je zaměřena na vytvoření rešerše zdrojů o potravinové bezpečnosti a problematice plýtvání potravinami a vymezení faktorů ovlivňující míru jejich plýtvání. V praktické části práce je pomocí metody dotazování zkoumán současný stav. Je analyzována míra plýtvání potravinami a nakládání s potravinovým odpadem u obchodních řetězců a konečných spotřebitelů. Na závěr jsou navrhnuta vhodná opatření, která mají za úkol minimalizovat míru plýtvání potravinami v okrese Zlín.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the topic of food waste which is closely connected with food security. The theoretical part of the work is focused on the creation of a search for resources on food security and the issue of food waste and the definition of factors influencing the degree of food waste. The current state is examined using the method of questioning in the practical part of the work. The degree of food waste and food waste management by retail chains and final consumers is analyzed. At the end suitable measures are proposed to minimize the level of food waste in the district of Zlín.
4. Vypracujte modelové řešení možných opatření pro snížení plýtvání potravinami v obchodní síti a domácnostech v okrese Zlín.
Seznam doporučené literatury
1. HOERING, Uwe. Ztracené sklizně: plýtvání a potravinová bezpečnost. Druhé, rozšířené a upravené vydání. Praha: Glopolis, 2014. ISBN 978-80-87753-19-4.
2. LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost: Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7.
3. BROWN, Lester R. Full planet, empty plates: the new geopolitics of food scarcity. New York, [2012]. ISBN 978-0-393-34415-8.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího diplomové práce.
Seznam doporučené literatury
1. HOERING, Uwe. Ztracené sklizně: plýtvání a potravinová bezpečnost. Druhé, rozšířené a upravené vydání. Praha: Glopolis, 2014. ISBN 978-80-87753-19-4.
2. LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost: Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7.
3. BROWN, Lester R. Full planet, empty plates: the new geopolitics of food scarcity. New York, [2012]. ISBN 978-0-393-34415-8.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího diplomové práce.
Přílohy volně vložené
0
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce na téma: Potravinová bezpečnost na municipální úrovni. Byly přečteny posudky vedoucího i oponenta. Následně studentka odpověděla na níže uvedené doplňující otázky oponenta práce:
Mohla byste definovat pojem plýtvání potravinami?
Vysvětlete rozdíly mezi pojmy: potravina, pokrm a jídlo.
Studentka si vyslechla připomínky komise a následně odpověděla na její níže uvedené otázky:
(prof. Navrátil) Jak se Vám podařilo přimět odpovědět 200 lidí?
(doc. Lošek) Jaké je územně-správní členění ČR?
(doc. Lošek) V jakém případě hovoříme o okresních úřadech?
(doc. Lošek) Jaký je rozdíl mezi městem a vesnicí?
Obhajoba i zodpovězení otázek byly na velmi dobré úrovni.