Plýtvání potravinami na území okresu Uherské Hradiště je doposud minimálně analyzované téma. Přestože je v současnosti zvýšený zájem o snižování potravinového odpadu, absence znalosti současné situace a metodik brání v efektivní implementaci opatření. Práce si klade za cíl zmapovat, současné důvody plýtvání a dopady, které plýtvání potravinami způsobuje, popsat plýtvání napříč celým potravinovým řetězcem a definovat snížení plýtvání potravin na jednotlivých úrovních hierarchie nakládání s potravinovými přebytky. Praktická část nabízí modelová řešení, jež jsou aplikovatelná v praxi na úrovni spotřebitelů, města a okresu.
Anotace v angličtině
Food waste in Uherské Hradiště district is a minimally analyzed topic so far. Although there is currently an increased interest in reducing food waste, the lack of knowledge of the current situation and methodologies hinders the effective implementation of measures. The aim of the work is to map the current reasons for waste and the impacts food waste causes. Describes waste in the food chain and defines the reduction of food waste at individual levels of the hierarchy of food surplus management. The practical part will try to offer model solutions that can be applied in practice at the levels, consumers, city and district.
food banks, food loss, food waste, the consequences of food waste
Rozsah průvodní práce
95 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Plýtvání potravinami na území okresu Uherské Hradiště je doposud minimálně analyzované téma. Přestože je v současnosti zvýšený zájem o snižování potravinového odpadu, absence znalosti současné situace a metodik brání v efektivní implementaci opatření. Práce si klade za cíl zmapovat, současné důvody plýtvání a dopady, které plýtvání potravinami způsobuje, popsat plýtvání napříč celým potravinovým řetězcem a definovat snížení plýtvání potravin na jednotlivých úrovních hierarchie nakládání s potravinovými přebytky. Praktická část nabízí modelová řešení, jež jsou aplikovatelná v praxi na úrovni spotřebitelů, města a okresu.
Anotace v angličtině
Food waste in Uherské Hradiště district is a minimally analyzed topic so far. Although there is currently an increased interest in reducing food waste, the lack of knowledge of the current situation and methodologies hinders the effective implementation of measures. The aim of the work is to map the current reasons for waste and the impacts food waste causes. Describes waste in the food chain and defines the reduction of food waste at individual levels of the hierarchy of food surplus management. The practical part will try to offer model solutions that can be applied in practice at the levels, consumers, city and district.
food banks, food loss, food waste, the consequences of food waste
Zásady pro vypracování
1. Teoreticky vymezte problematiku plýtvání potravinami v ČR.
2. Analyzujte plýtvání potravinami v okrese Uherské Hradiště.
3. Na základě výsledků analýzy vymezte faktory ovlivňující plýtvání potravinami.
4. Vypracujte modelové řešení, které bude zaměřené na postupy snižující plýtvání potravinami v okrese Uherské Hradiště.
Zásady pro vypracování
1. Teoreticky vymezte problematiku plýtvání potravinami v ČR.
2. Analyzujte plýtvání potravinami v okrese Uherské Hradiště.
3. Na základě výsledků analýzy vymezte faktory ovlivňující plýtvání potravinami.
4. Vypracujte modelové řešení, které bude zaměřené na postupy snižující plýtvání potravinami v okrese Uherské Hradiště.
Seznam doporučené literatury
1. BROWN, Lester R. Full planet, empty plates: the new geopolitics of food scarcity. New York, [2012]. ISBN 978-0-393-34415-8.
2. MOLDAN, Bedřich. Podmaněná planeta: the new geopolitics of food scarcity. Druhé, rozšířené a upravené vydání. V Praze: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2015. ISBN 978-80-246-2999-5.
3. LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost: Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucí diplomové práce.
Seznam doporučené literatury
1. BROWN, Lester R. Full planet, empty plates: the new geopolitics of food scarcity. New York, [2012]. ISBN 978-0-393-34415-8.
2. MOLDAN, Bedřich. Podmaněná planeta: the new geopolitics of food scarcity. Druhé, rozšířené a upravené vydání. V Praze: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2015. ISBN 978-80-246-2999-5.
3. LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost: Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucí diplomové práce.
Přílohy volně vložené
0
Přílohy vázané v práci
ilustrace, mapy, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí práce: Ing. Eva Lukášková, Ph.D. Oponent práce: prof. Ing. František Božek, CSc.: Definujte a graficky demonstrujte pojem "Decoupling" a prezentujte, jak daný termín souvisí s Vaší diplomovou prací. Zodpovězeno zcela. Můžete některé Vámi dosažené výsledky zobecnit pro celou ČR? Zodpovězeno zcela. Proč jste na bázi formulace, statistického hodnocení a testování hypotéz v souvislosti s aplikovaným dotazníkem relevantně nezvýšila validitu a přínos výsledků Vaší práce? Můžete aspoň stručně explikovat postup dané operace? Zodpovězeno částečně. Na str. 54 uvádíte: "Přibližně 5 % ztrát se připisuje maloobchodnímu a velkoobchodnímu prodeji". Proč jste znalosti o celkové produkci druhu a kvanta komunálního bioodpadu v Uherském Hradišti neporovnala s adekvátními daty zjištěnými dotazníkovým šetřením? Zodpovězeno zcela. Je v lokalitě Uherského Hradiště či Zlína v souvislostí s předpisy EU o prevencí ukládání komunálního bioodpadu na skládky využívána anaerobní digesce? Mám zato, že zhruba kolem roku 2010 o její implementaci region uvažoval. Popište tento způsob zpracování a zhodnocení bioodpadu. Zodpovězeno zcela. Ing. Slavomíra Vargová, PhD.: Uvádíte, že se doporučuje nakupovat dvakrát až třikrát týdně. Na jakém základu jste se k tomuto výroku dopracovala? Zodpovězeno zcela. Odkud jste čerpali informace pro metodiku SWOT analýzu? Kterou ze čtyř koncepčních strategií jste na základě výsledků analýzy zvolila? Zodpovězeno částečně. Ing. et Ing. Jiří Konečný, Ph.D.: Proč jste mezi jednotlivými veličinami nehledala vztahy? Zodpovězeno částečně. Doc. RSDr. Václav Lošek, CSc.: Co si mám v rámci SWOT analýzy představit pod "nedostatečnou metodikou"? Zodpovězeno zcela. Z jakého důvodu hovoříte o okresu a nikoliv o ORP? Zodpovězeno částečně.