Tématem této bakalářské práce je návrh manuálního kávovaru, konkrétně moka konvičky. Cílem práce bylo analyzovat současné možnosti trhu a vytvořit funkční, konkurenceschopné, řešení. Výsledný produkt byl navržen s ohledem na použitý materiál, ergonomické parametry a cílovou skupinu zákazníků.
Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část obsahuje popis materiálů, ze kterých je možné produkt vyrobit a analýzu současného trhu.
Praktická část obsahuje samotný proces navrhování, ergonomickou studii, technickou dokumentaci a výrobu prototypu.
Anotace v angličtině
The topic of this bachelor's thesis is the design of a manual coffee maker, specifically a Moka pot. The aim of the work was to analyze the current market opportunities and create a functional, competitive solution. The resulting product was designed with regard to the material used, ergonomic parameters and the target group of customers.
The work is divided into two parts. The theoretical part contains a description of the materials from which the product can be made and an analysis of the current market offer.
The practical part contains the design process itself, ergonomic study, technical documentation and prototype production.
Tématem této bakalářské práce je návrh manuálního kávovaru, konkrétně moka konvičky. Cílem práce bylo analyzovat současné možnosti trhu a vytvořit funkční, konkurenceschopné, řešení. Výsledný produkt byl navržen s ohledem na použitý materiál, ergonomické parametry a cílovou skupinu zákazníků.
Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část obsahuje popis materiálů, ze kterých je možné produkt vyrobit a analýzu současného trhu.
Praktická část obsahuje samotný proces navrhování, ergonomickou studii, technickou dokumentaci a výrobu prototypu.
Anotace v angličtině
The topic of this bachelor's thesis is the design of a manual coffee maker, specifically a Moka pot. The aim of the work was to analyze the current market opportunities and create a functional, competitive solution. The resulting product was designed with regard to the material used, ergonomic parameters and the target group of customers.
The work is divided into two parts. The theoretical part contains a description of the materials from which the product can be made and an analysis of the current market offer.
The practical part contains the design process itself, ergonomic study, technical documentation and prototype production.
1. Rešerše inspiračních zdrojů vztahujících se k tématu práce 2. Vlastní analýza poznatků pro následující práci s tématem 3. Variantní návrhy řešení 4. Postup zpracování vybrané varianty řešení
a) teoretická část v rozsahu 25-30 normostran textu b) prototyp nebo funkční model nebo fyzický model v měřítku 1:1, 1:2, 1:3, 1:5, 1:10 podle charakteru projektu a konzultace s vedoucím práce c) grafická prezentace v rozsahu minimálně 2,8 m2
Zásady pro vypracování
1. Rešerše inspiračních zdrojů vztahujících se k tématu práce 2. Vlastní analýza poznatků pro následující práci s tématem 3. Variantní návrhy řešení 4. Postup zpracování vybrané varianty řešení
a) teoretická část v rozsahu 25-30 normostran textu b) prototyp nebo funkční model nebo fyzický model v měřítku 1:1, 1:2, 1:3, 1:5, 1:10 podle charakteru projektu a konzultace s vedoucím práce c) grafická prezentace v rozsahu minimálně 2,8 m2
Seznam doporučené literatury
CHUNDELA, Lubor, Ergonomie. 3. vyd. V Praze: České vysoké učení technické, 2013. ISBN 978-80-01-05173-3.
KOLESÁR, Zdeno, Kapitoly z dějin designu. Vyd. 1. Praha: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2004. ISBN 970-0-500-29034-7
KULA, Daniel, Elodie TERNAUX a Quentin HIRSINGER. Materiology: průvodce světem materiálů a technologií pro architekty a designéry. Praha: Happy Materials, 2012. ISBN 978-80-260-0538-4.
PÖSSL, Martin., 2010: Káva jako životní styl. Praha: Grada Publishing, a.s., 116 s. ISBN 978-80-247-2822-3.
Seznam doporučené literatury
CHUNDELA, Lubor, Ergonomie. 3. vyd. V Praze: České vysoké učení technické, 2013. ISBN 978-80-01-05173-3.
KOLESÁR, Zdeno, Kapitoly z dějin designu. Vyd. 1. Praha: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2004. ISBN 970-0-500-29034-7
KULA, Daniel, Elodie TERNAUX a Quentin HIRSINGER. Materiology: průvodce světem materiálů a technologií pro architekty a designéry. Praha: Happy Materials, 2012. ISBN 978-80-260-0538-4.
PÖSSL, Martin., 2010: Káva jako životní styl. Praha: Grada Publishing, a.s., 116 s. ISBN 978-80-247-2822-3.
Přílohy volně vložené
viz. Zásady pro vypracování
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil návrh manuálního kávovaru, jeho benefity a obsluhu. Popsal použité materiály a tvarování moka konvičky.
Připomínky komise k ostrým hranám, tvarování uvnitř konvičky (z makety nelze posoudit), symetrická kompozice pravděpodobně nebude po opotřebení těsnění fungovat, absence víčka, skleněná úchytka není praktická.