Tato diplomová práce se zabývá implementací normy IFS ve vybrané potravinářské společnosti. Norma obsahuje požadavky na bezpečnost potravin, systém řízení kvality a systém HACCP. Cílem práce je implementovat požadavky normy do potravinářské společnosti a vytvořit tak funkční systém řízení kvality, který bude úspěšně certifikován. Pro zajištění efektivní implementace je zpracována literární rešerše, jejímž hlavním záměrem je získání informací z oblasti potravinářství, auditování a systému řízení kvality. Praktická část se zaměřuje na analýzu současného stavu a provedení interního auditu. Na zjištěné neshody z interního auditu je vytvořen Akční plán s definovanými nápravnými opatřeními. V projektové části je řešena implementace jednotlivých nápravných opatření s cílem splnit požadavky normy, získat certifikát IFS a zefektivnit systém kvality.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the implementation of the IFS standard in a selected food company. The standard contains requirements for food safety, quality management system and HACCP system. The aim of the thesis is implement the requirements of the standard in the food company and create a functional quality management system that will be successfully certified. To ensure effective implementation, literary research is carried out, the main purpose of which was to obtain information from the food industry, auditing and quality management system. The practical part focuses on the analysis of the current state and the performing an internal audit. An Action Plan with defined corrective actions is created for the identified non-conformities from the internal audit. The project part deals with the implementation of individual corrective measures in order to meet the requirements of the standard, obtain an IFS certificate and have an effective quality system.
Tato diplomová práce se zabývá implementací normy IFS ve vybrané potravinářské společnosti. Norma obsahuje požadavky na bezpečnost potravin, systém řízení kvality a systém HACCP. Cílem práce je implementovat požadavky normy do potravinářské společnosti a vytvořit tak funkční systém řízení kvality, který bude úspěšně certifikován. Pro zajištění efektivní implementace je zpracována literární rešerše, jejímž hlavním záměrem je získání informací z oblasti potravinářství, auditování a systému řízení kvality. Praktická část se zaměřuje na analýzu současného stavu a provedení interního auditu. Na zjištěné neshody z interního auditu je vytvořen Akční plán s definovanými nápravnými opatřeními. V projektové části je řešena implementace jednotlivých nápravných opatření s cílem splnit požadavky normy, získat certifikát IFS a zefektivnit systém kvality.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the implementation of the IFS standard in a selected food company. The standard contains requirements for food safety, quality management system and HACCP system. The aim of the thesis is implement the requirements of the standard in the food company and create a functional quality management system that will be successfully certified. To ensure effective implementation, literary research is carried out, the main purpose of which was to obtain information from the food industry, auditing and quality management system. The practical part focuses on the analysis of the current state and the performing an internal audit. An Action Plan with defined corrective actions is created for the identified non-conformities from the internal audit. The project part deals with the implementation of individual corrective measures in order to meet the requirements of the standard, obtain an IFS certificate and have an effective quality system.
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Zpracujte literární poznatky vztahující se k implementaci mezinárodní normy potravin IFS ve vybrané potravinářské společnosti.
II. Praktická část
Analyzujte současný stav managementu kvality ve vybrané potravinářské společnosti.
Vypracujte projekt implementace normy IFS ve vybrané potravinářské společnosti.
Zhodnoťte přínosy zavedení normy.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Zpracujte literární poznatky vztahující se k implementaci mezinárodní normy potravin IFS ve vybrané potravinářské společnosti.
II. Praktická část
Analyzujte současný stav managementu kvality ve vybrané potravinářské společnosti.
Vypracujte projekt implementace normy IFS ve vybrané potravinářské společnosti.
Zhodnoťte přínosy zavedení normy.
Závěr
Seznam doporučené literatury
ČÍŽKOVÁ, Helena. Falšování potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 2019, 114 s. ISBN 978-80-87963-88-3.
DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. Monografie. ISBN 9788074182082.
KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Ostrava: Key Publishing, 2010, 536 s. Monografie. ISBN 9788074180514.
LEADLEY, Craig. Innovation and future trends in food manufacturing and supply chain technologies. Amsterdam: Elsevier, Woodhead Publishing, 2016, 282 s. ISBN 9781782424475.
LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014, 167 s. ISBN 9788074544637.
ŠUŠKA, Miroslav. Norma IFS Food: příručka pro úspěšný audit. Šumperk: Qualifood, 2012, 204 s. ISBN 978-80-905301-0-2.
Seznam doporučené literatury
ČÍŽKOVÁ, Helena. Falšování potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 2019, 114 s. ISBN 978-80-87963-88-3.
DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. Monografie. ISBN 9788074182082.
KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Ostrava: Key Publishing, 2010, 536 s. Monografie. ISBN 9788074180514.
LEADLEY, Craig. Innovation and future trends in food manufacturing and supply chain technologies. Amsterdam: Elsevier, Woodhead Publishing, 2016, 282 s. ISBN 9781782424475.
LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014, 167 s. ISBN 9788074544637.
ŠUŠKA, Miroslav. Norma IFS Food: příručka pro úspěšný audit. Šumperk: Qualifood, 2012, 204 s. ISBN 978-80-905301-0-2.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí práce: Ing. Lucie Macurová, Ph.D., 24 bodů
Oponent práce: prof. Ing. Felicita Chromjaková, PhD., 21 bodů
Otázky vedoucího práce: 1) Jaké jsou typy auditů podle norem IFS? Zodpovězeno zcela. 2) Jaké typy neshod existují dle norem IFS? Popište je. Zodpovězeno zcela. 3) Jaký přínos, pro Vás osobně, mělo zpracování této práce? Zodpovězeno zcela.
Otázky oponenta práce: 1) Co považujete za klíčové vstupy, informující o aktuálním stavu společnosti s ohledem na budoucí zavádění standardu IFS? Má společnost nastavený procesní postup implementace, který jste použila pro nastavení produktových cílů projektu implementace IFS? (absence předpokladů v tzv. logickém rámci). Zodpovězeno zcela. 2) Jak chápat pojem "layout" ve spojení s procesem zavádění IFS standardu: jedná se o výrobní layouty (zúžení na výrobní proces - např. obr. 10) nebo o procesní layouty (komplexní popis procesu)? Bylo by lepší hovořit v případě "layoutu celé společnosti" o procesní mapě, a nikoliv o layoutu společnosti? Zodpovězeno zcela.
Další otázky: doc. Ing. Petr Briš, CSc., Existuje nějaká certifikace v rámci potravinářství pro EU? Zodpovězeno zcela. V čem se liší IFS oproti ISO 22 000? Zodpovězeno zcela.