Předložená bakalářská práce je zaměřena na raw food dietu obecně a její využití v gastronomii. Cílem teoretické části je definovat raw food dietu, charakterizovat běžně konzumované potraviny při dodržování této diety a poskytuje stručný přehled historie této diety založené na konzumaci syrové stravy. Jsou zde zmíněny jak pozitivní účinky této stravy na lidské zdraví, tak potenciální zdravotní rizika způsobená minimálně tepelně upravených potravin. Hlavním záměrem této práce je provést průzkum trhu pro otevření nového raw food podniku pomocí dvou dotazníkových šetření. Výsledky uvedené v praktické části této práce ukazují, že o otevření nového stravovacího zařízení věnujícího se raw food by mohl být zájem.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on raw food diet in general and on its utilization in gastronomy. The aim of the theoretical part is to define raw food diet, to characterize commonly consumed food when following this diet and to provide a brief historical overview of this diet based on raw food consumption. There are also described both health benefits and potential risks to human health caused by minimally heat treated food. The primary purpose of this thesis is to conduct a market research for opening a new raw food business through two questionnaire surveys. The results shown in the practial part of this thesis suggest that there could be an interest in opening a new raw food business.
Klíčová slova
raw food dieta, vitariánství, gastronomie, průzkum trhu, dotazníkové šetření
Klíčová slova v angličtině
raw food diet, vitarianism, gastronomy, market research, questionnaire survey
Rozsah průvodní práce
62 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Předložená bakalářská práce je zaměřena na raw food dietu obecně a její využití v gastronomii. Cílem teoretické části je definovat raw food dietu, charakterizovat běžně konzumované potraviny při dodržování této diety a poskytuje stručný přehled historie této diety založené na konzumaci syrové stravy. Jsou zde zmíněny jak pozitivní účinky této stravy na lidské zdraví, tak potenciální zdravotní rizika způsobená minimálně tepelně upravených potravin. Hlavním záměrem této práce je provést průzkum trhu pro otevření nového raw food podniku pomocí dvou dotazníkových šetření. Výsledky uvedené v praktické části této práce ukazují, že o otevření nového stravovacího zařízení věnujícího se raw food by mohl být zájem.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on raw food diet in general and on its utilization in gastronomy. The aim of the theoretical part is to define raw food diet, to characterize commonly consumed food when following this diet and to provide a brief historical overview of this diet based on raw food consumption. There are also described both health benefits and potential risks to human health caused by minimally heat treated food. The primary purpose of this thesis is to conduct a market research for opening a new raw food business through two questionnaire surveys. The results shown in the practial part of this thesis suggest that there could be an interest in opening a new raw food business.
Klíčová slova
raw food dieta, vitariánství, gastronomie, průzkum trhu, dotazníkové šetření
Klíčová slova v angličtině
raw food diet, vitarianism, gastronomy, market research, questionnaire survey
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
Vymezení Raw Food dle studií.
Raw Food potravinová pyramida.
Metody kulinárních úprav.
Možná zdravotní a nutriční rizika konzumace syrové stravy.
Praktická část:
Průzkum trhu pro otevření vybraného gastronomického zařízení nabízejícího syrovou stravu.
Sestavení dotazníku.
{Zpracování dat.
{Diskuze výsledků a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
Vymezení Raw Food dle studií.
Raw Food potravinová pyramida.
Metody kulinárních úprav.
Možná zdravotní a nutriční rizika konzumace syrové stravy.
Praktická část:
Průzkum trhu pro otevření vybraného gastronomického zařízení nabízejícího syrovou stravu.
Sestavení dotazníku.
{Zpracování dat.
{Diskuze výsledků a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] RUSSO, Runthann. Syrová strava jako životní styl: Filosofie a výživa v pozadí syrové a zdravé stravy. 1. vyd. Olomouc: Fontána, 2012. ISBN 978-80- 7336-686-5\vsp{1,5mm}
[2] HANUŠKOVÁ, Daniela, Jana SPÁČILOVÁ, Aneta POHOŘALÁ a Halina MATĚJOVÁ. Raw food versus cooked food aneb syrová strava versus vařená strava. Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis, 2017. (2), 52-54. ISSN 1211-846X\vsp{1,5mm}
[3] Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3\vsp{1,5mm}
Další literatura dle doporučení vedoucí bakalářské práce.\vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] RUSSO, Runthann. Syrová strava jako životní styl: Filosofie a výživa v pozadí syrové a zdravé stravy. 1. vyd. Olomouc: Fontána, 2012. ISBN 978-80- 7336-686-5\vsp{1,5mm}
[2] HANUŠKOVÁ, Daniela, Jana SPÁČILOVÁ, Aneta POHOŘALÁ a Halina MATĚJOVÁ. Raw food versus cooked food aneb syrová strava versus vařená strava. Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis, 2017. (2), 52-54. ISSN 1211-846X\vsp{1,5mm}
[3] Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3\vsp{1,5mm}
Další literatura dle doporučení vedoucí bakalářské práce.\vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně: ). Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D. Zaměřila jste se ve svém dotazníku i na finanční stránku raw produktů? ZODPOVĚZEN ZCELA doc. Ing. Jiří Mlček, Ph.D. Zjišťovala jste i důvody preferencí pro raw produkty? ZODPOVĚZEN ZCELA