Bakalářská práce se zabývá novými trendy ve vývoji geneticky modifikovaných potravin a surovin. Jsou zde v hlavní řadě popsány systémy genetické editace s konkrétními příklady nových geneticky modifikovaných potravin. Také jsou v práci charakterizovány geneticky modifikované organismy a jejich přípava a v neposlední řadě jsou zde vymezeny legislativní předpisy související s touto problematikou.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with trends in the development of genetically modified foods and raw materials. There are described genetic modification systems with specific examples of new genetically modified foods. Also there are characterized genetically modified organisms and their preparation. Finally, the work defines the legislative regulations related.
Bakalářská práce se zabývá novými trendy ve vývoji geneticky modifikovaných potravin a surovin. Jsou zde v hlavní řadě popsány systémy genetické editace s konkrétními příklady nových geneticky modifikovaných potravin. Také jsou v práci charakterizovány geneticky modifikované organismy a jejich přípava a v neposlední řadě jsou zde vymezeny legislativní předpisy související s touto problematikou.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with trends in the development of genetically modified foods and raw materials. There are described genetic modification systems with specific examples of new genetically modified foods. Also there are characterized genetically modified organisms and their preparation. Finally, the work defines the legislative regulations related.
Geneticky modifikované potraviny a potraviny s podílem GMO - charakterizace, legislativní předpisy.
Nové trendy ve vývoji a výzkumu geneticky modifikovaných potravin a surovin.
Seznam doporučené literatury
[1] LENKOVÁ, L., ZDEŇKOVÁ, K. (2019). Trends of labelling of genetically modified foods. Chemické listy, 113(5): 282-291.
[2] LOMBARDO, L., GRANDO, M.S. (2020). Genetically modified plants for nutritionally improved food. A promise kept? Food Reviews International, 36(1):58-76.
[3] MARIA LANDETE, J. (2017). A review of food-grade vectors in lactic acid bacteria: from the laboratory to their application. Critical Reviews in Biotechnology, 37(3): 296-308.
[4] Elektronické databáze dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Seznam doporučené literatury
[1] LENKOVÁ, L., ZDEŇKOVÁ, K. (2019). Trends of labelling of genetically modified foods. Chemické listy, 113(5): 282-291.
[2] LOMBARDO, L., GRANDO, M.S. (2020). Genetically modified plants for nutritionally improved food. A promise kept? Food Reviews International, 36(1):58-76.
[3] MARIA LANDETE, J. (2017). A review of food-grade vectors in lactic acid bacteria: from the laboratory to their application. Critical Reviews in Biotechnology, 37(3): 296-308.
[4] Elektronické databáze dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudku oponenta (Mgr Magda Janalíková, Ph.D.) byly studentovi položeny následující dotazy:
Co jsou to restrikční endonukleázy, jak se třídí a jak se označují? ZODPOVĚZEN ZCELA
Obrázek 1.5 uvádí techniky používané pro detekci GMO. Můžete upřesnit, jak se GMO detekují pomocí chromatografie a infračervené spektroskopie? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.: Jaký je Váš osobní názor na GMO? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Jana Šenkýřová, Ph.D.: Je v ČR povoleno pěstování modifikovaných plodin? ZODPOVĚZEN ZCELA
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.