Bakalářská práce se věnuje mikrobiologickým rizikům, popisuje nejčastěji se vyskytující patogenní mikroorganismy v potravinách a je zaměřena na výskyt nových nebo nově se objevujících patogenních mikroorganismů přenosných potravinami a vodou. Podrobně charakterizuje patogenní bakterie, mikromycety, viry, priony a parazitické prvoky. Práce se věnuje také metodám jejich detekce a možnostem prevence.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with microbiological risks, describes the most common pathogenic microorganisms in food and is focused on the occurrence of new or emerging pathogenic microorganisms transmitted by food and water. It characterizes in detail pathogenic bacteria, micromycetes, viruses, prions and parasitic protozoa. The work also deals with methods of their detection and prevention options.
Bakalářská práce se věnuje mikrobiologickým rizikům, popisuje nejčastěji se vyskytující patogenní mikroorganismy v potravinách a je zaměřena na výskyt nových nebo nově se objevujících patogenních mikroorganismů přenosných potravinami a vodou. Podrobně charakterizuje patogenní bakterie, mikromycety, viry, priony a parazitické prvoky. Práce se věnuje také metodám jejich detekce a možnostem prevence.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with microbiological risks, describes the most common pathogenic microorganisms in food and is focused on the occurrence of new or emerging pathogenic microorganisms transmitted by food and water. It characterizes in detail pathogenic bacteria, micromycetes, viruses, prions and parasitic protozoa. The work also deals with methods of their detection and prevention options.
Významné patogenní mikroorganizmy v potravinách a pitných vodách a možnosti jejich detekce
Nově se objevující a neobvyklé patogenní mikroorganizmy v potravinách
Rizika výskytu nově se objevujících patogenních mikroorganizmů v potravinách
Možnosti prevence výskytu nových patogenů v potravinách
Zásady pro vypracování
Významné patogenní mikroorganizmy v potravinách a pitných vodách a možnosti jejich detekce
Nově se objevující a neobvyklé patogenní mikroorganizmy v potravinách
Rizika výskytu nově se objevujících patogenních mikroorganizmů v potravinách
Možnosti prevence výskytu nových patogenů v potravinách
Seznam doporučené literatury
[1] SMITH, J.L., FRATAMICO, P.M. Emerging and re-emerging foodborne pathogens. Foodborne Pathogens and Disease, 15: 737-757. 2018.
[2] ADAMS, M.R., MOTARJEMI, Y. Emerging foodborne pathogens. Cambridge: Woodhead Publishing, 2006, 634 s.
[3] BLACKBURN, C. DE W. Foodborne pathogens: hazards, risk analysis and control. Boca Raton, CRC Press, 2002, 521 s.
[4] FRANZ, C.M.A.P., DEN BESTEN, H.M.W., BOHNLEIN, C. ET AL. Microbial food safety in the 21st century: Emerging challenges and foodborne pathogenic bacteria. Trends in Food Science and Technology, 81: 155-158. 2018.
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Seznam doporučené literatury
[1] SMITH, J.L., FRATAMICO, P.M. Emerging and re-emerging foodborne pathogens. Foodborne Pathogens and Disease, 15: 737-757. 2018.
[2] ADAMS, M.R., MOTARJEMI, Y. Emerging foodborne pathogens. Cambridge: Woodhead Publishing, 2006, 634 s.
[3] BLACKBURN, C. DE W. Foodborne pathogens: hazards, risk analysis and control. Boca Raton, CRC Press, 2002, 521 s.
[4] FRANZ, C.M.A.P., DEN BESTEN, H.M.W., BOHNLEIN, C. ET AL. Microbial food safety in the 21st century: Emerging challenges and foodborne pathogenic bacteria. Trends in Food Science and Technology, 81: 155-158. 2018.
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářská práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudku oponenta (Mgr. Magda Janalíková, Ph.D.) byly studentovi položeny následující dotazy:
Pokud se podíváme na nové mikroorganizmy čistě z pohledu taxonomického v nedávné době byl vytvořen nový rod Clostridioides. Můžete prosím objasnit vznik tohoto rodu? Našla byste ještě další příklady reklasifikace již dlouho známých mikrobů? ZODPOVĚZEN ZCELA
V Tabulce 2 je uvedena bakterie Cronobacterium. Jedná se o překlep, Cronobacter či Carnobacterium? Prosím objasněte. ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.: Myslíte si, že novými metodami jsou objevovány nové mikroorganismy, nebo jen nebylo možné je dříve detekovat? Jsou více nebezpečné? ZODPOVĚZEN ZCELA
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.