Bakalářská práce svým obsahem cílí na výzkum a rozvoj obalových materiálů využívaných v potravinářském průmyslu. Soustředí se na historii obalových materiálů v potravinářství a problémy spojené s riziky, kterým je spotřebitel vystaven. Jádrem práce je sumarizace funkcí systému inteligentních obalů v porovnání s dnes již známými aktivními obaly. V závěru jsou v práci zmíněny taktéž nanotechnologie napomáhající zlepšení funkcí moderních obalových technik. Nanomateriály jsou však pořád ve fázi výzkumu a nejsou komerčně využívány. Celou práci uzavírají legislativní nařízení týkající se balení potravin.
Anotace v angličtině
The content of the bachelor's thesis aims at research and development of packaging materials used in the food industry. It focuses on the history of packaging materials in the food industry and the problems associated with risks for consumers. The main idea is to summarize the functions of the intelligent packaging system in comparison with the already known active packaging. Finally, nanotechnologies are also mentioned in the work, which are helping to improve the functions of modern packaging techniques. However, nanomaterials are still in the research phase and are not used commercially. The whole work is concluded by legislative regulations concerning food packaging.
Klíčová slova
obalový materiál, potravina, plast, inteligentní obal, aktivní obal, indikátor, nanotechnologie
Klíčová slova v angličtině
packaging material, food, plastic, intelligent packaging, active packaging, indicator, nanotechnology
Rozsah průvodní práce
66 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce svým obsahem cílí na výzkum a rozvoj obalových materiálů využívaných v potravinářském průmyslu. Soustředí se na historii obalových materiálů v potravinářství a problémy spojené s riziky, kterým je spotřebitel vystaven. Jádrem práce je sumarizace funkcí systému inteligentních obalů v porovnání s dnes již známými aktivními obaly. V závěru jsou v práci zmíněny taktéž nanotechnologie napomáhající zlepšení funkcí moderních obalových technik. Nanomateriály jsou však pořád ve fázi výzkumu a nejsou komerčně využívány. Celou práci uzavírají legislativní nařízení týkající se balení potravin.
Anotace v angličtině
The content of the bachelor's thesis aims at research and development of packaging materials used in the food industry. It focuses on the history of packaging materials in the food industry and the problems associated with risks for consumers. The main idea is to summarize the functions of the intelligent packaging system in comparison with the already known active packaging. Finally, nanotechnologies are also mentioned in the work, which are helping to improve the functions of modern packaging techniques. However, nanomaterials are still in the research phase and are not used commercially. The whole work is concluded by legislative regulations concerning food packaging.
Klíčová slova
obalový materiál, potravina, plast, inteligentní obal, aktivní obal, indikátor, nanotechnologie
Klíčová slova v angličtině
packaging material, food, plastic, intelligent packaging, active packaging, indicator, nanotechnology
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Historický vývoj v balení potravin
Současný stav problematiky balení potravin
Materiály používané pro balení potravin
Nové trendy v obalových materiálech
Nanotechnologie a balení potravin
Legislativní požadavky na materiály ve styku s potravinami
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Historický vývoj v balení potravin
Současný stav problematiky balení potravin
Materiály používané pro balení potravin
Nové trendy v obalových materiálech
Nanotechnologie a balení potravin
Legislativní požadavky na materiály ve styku s potravinami
Seznam doporučené literatury
[1] ROBERTSON, Gordon L. Food packaging: principles and practice. 3rd ed. Boca Raton, FL: CRC Press, c2013, xxix, 703 s. ISBN 978-1-4398-6241-4.
[2] PAINE, Frank., HEATHER, Y. A handbook of food packaging. 2. vyd. NY: Springer, 1992. 497 s. ISBN 0216932106.
[3] SELKE, S.E.M.,CULTER, J.D., HERNANDEZ, R.J.: Plastics Packaging: Properties, Processing, Applications, and Regulations, Hanser Gardner Publications, Munich 2004.
[4] VYBÍRALOVÁ, Soňa. Potravinové obaly mohou chránit a informovat spotřebitele. [online]. 2007 [cit. 2016-04-26]. Dostupné z: http://www.gate2biotech.com/files/clanky_clanky/biotechoprvnipdf_94.pdf.
[5] SOSNOVCOVÁ, Jitka. Evropská legislativa.[online]. 2013 [cit. 2016-04-26]. Dostupné z: http://www.khshk.cz/e-learning/kurs8/31_evropsk_legislativa.html.
Seznam doporučené literatury
[1] ROBERTSON, Gordon L. Food packaging: principles and practice. 3rd ed. Boca Raton, FL: CRC Press, c2013, xxix, 703 s. ISBN 978-1-4398-6241-4.
[2] PAINE, Frank., HEATHER, Y. A handbook of food packaging. 2. vyd. NY: Springer, 1992. 497 s. ISBN 0216932106.
[3] SELKE, S.E.M.,CULTER, J.D., HERNANDEZ, R.J.: Plastics Packaging: Properties, Processing, Applications, and Regulations, Hanser Gardner Publications, Munich 2004.
[4] VYBÍRALOVÁ, Soňa. Potravinové obaly mohou chránit a informovat spotřebitele. [online]. 2007 [cit. 2016-04-26]. Dostupné z: http://www.gate2biotech.com/files/clanky_clanky/biotechoprvnipdf_94.pdf.
[5] SOSNOVCOVÁ, Jitka. Evropská legislativa.[online]. 2013 [cit. 2016-04-26]. Dostupné z: http://www.khshk.cz/e-learning/kurs8/31_evropsk_legislativa.html.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudku oponenta (MVDr. Zdeněk Polášek) byly studentovi položeny následující dotazy:
1. Jaký je podle Vašeho názoru podíl koextrudovaných plastových materiálů na trhu s potravinovými obaly a jaký má koextruze vliv na jejich vlastnosti? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Znáte nějaký typ potravin které se běžně balí do MAP s přebytkem kyslíku a důvod tohoto typu balení? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.: Myslíte si, že tento druh by mohl omezit plýtvání potravin? Z pohledu ekologického, nepředstavují tyto obalové materiály zátěž? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.: Jaký obalový materiál byste použila, aby nebylo zatěžováno životní prostředí? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.: Slyšela jste o technologii umělého nosu? ZODPOVĚZEN ZCELA
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.