Diplomová práce se zabývá problematikou řízení rizik a Business Continuity Managementem v procesu potravinářské výroby.
V teoretické části jsou popsány základní pojmy týkající se rizik a jejich řízení. Dále je definován systém Business Continuity Managementu, který řeší proces aplikace do organizace a normy vztahující se k tomuto systému a jeho řízení. Poslední fází teoretické části je popis potravinářského průmyslu v ČR, vývoj ekonomiky v závislosti na výrobě potravin - tedy jak tento sektor ovlivňuje zaměstnanost, HDP a ceny. V souvislosti s potravinářským průmyslem je také řešena bezpečnost potravin, standardy řízení rizik a bezpečnosti a legislativa spojená s potravinářstvím.
Praktická část je rozdělená na analyticko-empirickou a aplikační sekci. V analyticko-empirické části je představena firma a následně je definován vybraný výrobní proces ve vztahu k analýze risk managementu. Dále je zmíněn systém HACCP, jakožto základní legislativní pilíř analýzy rizik pro potravinářské podniky. V aplikační části je vypracován návrh zavedení Business Continuity Managementu. V rámci BCM je navržen plán kontinuity činností. V závěru práce je vyhodnocení navrženého plánu z hlediska řízení rizik.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with Risk Management and Business Continuity Management issues in the process of food production.
In the theoretical part are described basic concepts related to risks and their management. Further, a definition of Business Continuity Management system explains the application process to the organization and the standards associated with this system and its management. The last phase of the theoretical part summarises the food industry in the Czech Republic, the development of the economy depending on food production, and how this sector affects employment, GDP and prices. There are adressed food safety, risk and safety management standards and food-related legislation in connection with the food industry.
The practical part includes the analytical-empirical and application section. The analytical-empirical section introduces the company and defines the selected production process in relation to the risk management analysis. Then there is described the HACCP system as a fundamental legislative pillar of risk analysis for food businesses. The application section contains a proposal to implement Business Continuity Management. As the part of BCM is suggested a business continuity plan. The work is closed with the evaluation of the proposed plan in terms of risk management.
Klíčová slova
bezpečnost potravin, Business Continuity Management, HACCP, potravinářský podnik, risk management
Klíčová slova v angličtině
food safety, Business Continuity Management, HACCP, food business, risk management
Rozsah průvodní práce
88 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá problematikou řízení rizik a Business Continuity Managementem v procesu potravinářské výroby.
V teoretické části jsou popsány základní pojmy týkající se rizik a jejich řízení. Dále je definován systém Business Continuity Managementu, který řeší proces aplikace do organizace a normy vztahující se k tomuto systému a jeho řízení. Poslední fází teoretické části je popis potravinářského průmyslu v ČR, vývoj ekonomiky v závislosti na výrobě potravin - tedy jak tento sektor ovlivňuje zaměstnanost, HDP a ceny. V souvislosti s potravinářským průmyslem je také řešena bezpečnost potravin, standardy řízení rizik a bezpečnosti a legislativa spojená s potravinářstvím.
Praktická část je rozdělená na analyticko-empirickou a aplikační sekci. V analyticko-empirické části je představena firma a následně je definován vybraný výrobní proces ve vztahu k analýze risk managementu. Dále je zmíněn systém HACCP, jakožto základní legislativní pilíř analýzy rizik pro potravinářské podniky. V aplikační části je vypracován návrh zavedení Business Continuity Managementu. V rámci BCM je navržen plán kontinuity činností. V závěru práce je vyhodnocení navrženého plánu z hlediska řízení rizik.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with Risk Management and Business Continuity Management issues in the process of food production.
In the theoretical part are described basic concepts related to risks and their management. Further, a definition of Business Continuity Management system explains the application process to the organization and the standards associated with this system and its management. The last phase of the theoretical part summarises the food industry in the Czech Republic, the development of the economy depending on food production, and how this sector affects employment, GDP and prices. There are adressed food safety, risk and safety management standards and food-related legislation in connection with the food industry.
The practical part includes the analytical-empirical and application section. The analytical-empirical section introduces the company and defines the selected production process in relation to the risk management analysis. Then there is described the HACCP system as a fundamental legislative pillar of risk analysis for food businesses. The application section contains a proposal to implement Business Continuity Management. As the part of BCM is suggested a business continuity plan. The work is closed with the evaluation of the proposed plan in terms of risk management.
Klíčová slova
bezpečnost potravin, Business Continuity Management, HACCP, potravinářský podnik, risk management
Klíčová slova v angličtině
food safety, Business Continuity Management, HACCP, food business, risk management
Zásady pro vypracování
Zpracujte teoretická východiska z oblasti potravinářské produkce a řízení rizik.
Proveďte analýzu řízení rizik v procesu potravinařské výroby zvoleného podniku.
Zpracujte návrh zavedení Business Continuity Managementu ve vybraném procesu výroby.
Vámi navržený plán vyhodnoťte z hlediska efektivnosti řízení rizik.
Zásady pro vypracování
Zpracujte teoretická východiska z oblasti potravinářské produkce a řízení rizik.
Proveďte analýzu řízení rizik v procesu potravinařské výroby zvoleného podniku.
Zpracujte návrh zavedení Business Continuity Managementu ve vybraném procesu výroby.
Vámi navržený plán vyhodnoťte z hlediska efektivnosti řízení rizik.
Seznam doporučené literatury
GOLIAN, Jozef. Bezpečnosť potravin. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vo Vydavateľstve SPU, 2015. ISBN 9788055213170.
HUTCHINS, Greg. ISO 31000: 2018 Enterprise Risk Management. Portland: Quality Plus Engineering, 2018. ISBN 9780965466516.
NENADÁL, Jaroslav a kol. Management kvality pro 21. století. Praha: Management press, 2018. ISBN 978-89-7261-561-2.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího diplomové práce.
Seznam doporučené literatury
GOLIAN, Jozef. Bezpečnosť potravin. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vo Vydavateľstve SPU, 2015. ISBN 9788055213170.
HUTCHINS, Greg. ISO 31000: 2018 Enterprise Risk Management. Portland: Quality Plus Engineering, 2018. ISBN 9780965466516.
NENADÁL, Jaroslav a kol. Management kvality pro 21. století. Praha: Management press, 2018. ISBN 978-89-7261-561-2.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího diplomové práce.
Přílohy volně vložené
0
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Dr. Tomaštík: Počítáte v krizovém plánu i s krizovou komunikací? - zodpovězeno, Popište analýzu organizace společnosti. A její roli v plánování kontinuity organizace. - zodpovězeno, V rámci BCM definujte stanovení priorit při tvorbě plánu BCM. - zodpovězeno