Bakalářská práce je zaměřena na výživu při prevenci civilizačních onemocnění v uzavřeném systému stravování sociálního zařízení. Hodnotí poskytovanou stravu z hlediska energetických a nutričních doporučení.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis focuses on nutrition in the prevention of civilization diseases in a closed system of catering of social facilities. It evaluates the provided diet from the energetics and nutritional point of view.
Klíčová slova
výživa, civilizační onemocnění, uzavřený systém stravování, výživová doporučení
Klíčová slova v angličtině
nutrition, civilization diseases, closet system of catering, nutritional recommendations
Rozsah průvodní práce
56
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na výživu při prevenci civilizačních onemocnění v uzavřeném systému stravování sociálního zařízení. Hodnotí poskytovanou stravu z hlediska energetických a nutričních doporučení.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis focuses on nutrition in the prevention of civilization diseases in a closed system of catering of social facilities. It evaluates the provided diet from the energetics and nutritional point of view.
Klíčová slova
výživa, civilizační onemocnění, uzavřený systém stravování, výživová doporučení
Klíčová slova v angličtině
nutrition, civilization diseases, closet system of catering, nutritional recommendations
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
{Charakteristika specifických výživových požadavků obyvatel v daném zařízení (dle pohlaví, věku, zátěže a zdravotní způsobilosti).
{Charakteristika významných nutričních faktorů.
{Popis uzavřeného systému stravování v sociálním zařízení včetně připravovaných diet.
II. Praktická část
{Metodika sestavení a hodnocení plánu stravy.
{Energetické a nutriční vyhodnocení jídelníčků v programu NutriPro.
{Diskuze výsledků a formulace závěru.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
{Charakteristika specifických výživových požadavků obyvatel v daném zařízení (dle pohlaví, věku, zátěže a zdravotní způsobilosti).
{Charakteristika významných nutričních faktorů.
{Popis uzavřeného systému stravování v sociálním zařízení včetně připravovaných diet.
II. Praktická část
{Metodika sestavení a hodnocení plánu stravy.
{Energetické a nutriční vyhodnocení jídelníčků v programu NutriPro.
{Diskuze výsledků a formulace závěru.
Seznam doporučené literatury
\par [1]{ Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2015. ISBN 978-3-86528-148-7}
\par [2]{ MŰLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha: Triton, 2003, 99 s. ISBN 80-7254-421-7}
\par [3]{ BURDYCHOVÁ, R. Preventivní výživa. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2009, 113 s. ISBN 978-80-7375-280-4}
\par [4] {SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, 2008. 379 s. ISBN 978-80-247-2256-6}
\par [5] {VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6}
Seznam doporučené literatury
\par [1]{ Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2015. ISBN 978-3-86528-148-7}
\par [2]{ MŰLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha: Triton, 2003, 99 s. ISBN 80-7254-421-7}
\par [3]{ BURDYCHOVÁ, R. Preventivní výživa. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2009, 113 s. ISBN 978-80-7375-280-4}
\par [4] {SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, 2008. 379 s. ISBN 978-80-247-2256-6}
\par [5] {VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího C - dobře, hodnocení oponenta C - dobře).
V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:
1. V čem je výhodný program NutriPro 2 Expert v porovnání s programem CYGNUS 2, který je v zařízení používán a umožňuje také sledování nutričních a energetických hodnot?
2. Na s. 17 uvádíte, že použití BMI pro hodnocení obezity je dnes překonané, ale kromě měření obvodu pasu zde není uvedena žádná další vhodná metoda. Jaké metody lze ještě použít?
3. Z jakých hodnot bylo počítáno procentuální plnění dávek sodíku a hořčíku v tabulkách 4-6, když je zde doporučená dávka uvedena v intervalu hodnot? ZODPOVĚZENO ČÁSTEČNĚ
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc.Ing. Miroslav Fišera, CSc.: V jakém typu uzavřeného stravování byla bakalářská práce zpracovávána? Jaké civilizační choroby se mezi pacienty tohoto zařízení vyskytují?
Mrg. Martina Bučková, Ph.D.: Jak reagují pacienti na nový typ stravování?