Diplomová práce se zaměřuje na biologicky aktivní látky v müsli směsích. Zahrnuje rozbor surovinové skladby müsli směsí, popis lišejníku islandského a biologicky aktivních látek. V praktické části se zaměřuje na přípravu daných müsli směsí a stanovení vybraných biologicky aktivních látek a měření jejich antioxidační aktivity.
Anotace v angličtině
This thesis aims at bioactive substances in muesli mixtures. It includes analysis of single ingredients of muesli mixtures, description of Icelandic moss and bioactive substances. In Practical part it focuses on preparation of given muesli mixtures, determination of chosen bioactive substances and measuring of their antioxidant activity.
Diplomová práce se zaměřuje na biologicky aktivní látky v müsli směsích. Zahrnuje rozbor surovinové skladby müsli směsí, popis lišejníku islandského a biologicky aktivních látek. V praktické části se zaměřuje na přípravu daných müsli směsí a stanovení vybraných biologicky aktivních látek a měření jejich antioxidační aktivity.
Anotace v angličtině
This thesis aims at bioactive substances in muesli mixtures. It includes analysis of single ingredients of muesli mixtures, description of Icelandic moss and bioactive substances. In Practical part it focuses on preparation of given muesli mixtures, determination of chosen bioactive substances and measuring of their antioxidant activity.
1.Popsat technologii výroby müsli směsí a charakterizovat jejich surovinovou skladbu.
2.Stručně zmapovat nutriční složení lišejníku islandského a jeho využití v oblasti potravinářství.
II.Experimentální část
1.Připravit müsli směsi s lišejníkem islandských.
2.U těchto směsí stanovit biologicky aktivní látky a antioxidační aktivitu.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
1.Popsat technologii výroby müsli směsí a charakterizovat jejich surovinovou skladbu.
2.Stručně zmapovat nutriční složení lišejníku islandského a jeho využití v oblasti potravinářství.
II.Experimentální část
1.Připravit müsli směsi s lišejníkem islandských.
2.U těchto směsí stanovit biologicky aktivní látky a antioxidační aktivitu.
Seznam doporučené literatury
[1] PATRICHE, S., GHINEA, I.O., ADAM, G., GURAU, G., FURDUI, B., DINICA, R.M., REBEGEA, L., LUPOAE, M. 2019. Characterization of Bioactive Compounds from Romanian Cetraria islandica (L) Ach. Revista de Chimie. 2019 July 15;70(6):2186-2191. https://doi.org/10.37358/RC.19.6.7302
[2] ŚMIECHOWSKA, M., KLIMAS, D. 2014. The comparison of composition and the assessment of correct labelling of organic and conventional muesli cereals. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering. 2014 59(4):98-102. GRUJIČIĆ, D., STOŠIĆ, I., KOSANIĆ, M., STANOJKOVIĆ, T., RANKOVIĆ, B., MILOŠEVIĆ-DJORDJEVIĆ, O. Evaluation of in vitro antioxidant, antimicrobial, genotoxic and anticancer activities of lichen Cetraria islandica. Cytotechnology. 2014 Mar 4;66(5):803-813. doi:10.1007/s10616-013-9629-4
Seznam doporučené literatury
[1] PATRICHE, S., GHINEA, I.O., ADAM, G., GURAU, G., FURDUI, B., DINICA, R.M., REBEGEA, L., LUPOAE, M. 2019. Characterization of Bioactive Compounds from Romanian Cetraria islandica (L) Ach. Revista de Chimie. 2019 July 15;70(6):2186-2191. https://doi.org/10.37358/RC.19.6.7302
[2] ŚMIECHOWSKA, M., KLIMAS, D. 2014. The comparison of composition and the assessment of correct labelling of organic and conventional muesli cereals. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering. 2014 59(4):98-102. GRUJIČIĆ, D., STOŠIĆ, I., KOSANIĆ, M., STANOJKOVIĆ, T., RANKOVIĆ, B., MILOŠEVIĆ-DJORDJEVIĆ, O. Evaluation of in vitro antioxidant, antimicrobial, genotoxic and anticancer activities of lichen Cetraria islandica. Cytotechnology. 2014 Mar 4;66(5):803-813. doi:10.1007/s10616-013-9629-4
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.:
1/ V práci stanovujete i antokyanová barviva. Jaká vlastnost potraviny s obsahem antokyanových barviv ovlivňuje výsledné zbarvení? ZODPOVĚZEN ZCELA
2/ Jaký byl důvod porovnávání obsahu antokyanových barviv nebo polyfenolů u bezlepkových směsí a směsí s lepkem (Tab. 5 a 6, Tab. 11 a 12)? Je nějaký důvod předpokládat, že právě obsah lepku bude ovlivňovat hodnoty těchto sledovaných parametrů? ZODPOVĚZEN ZCELA
3/ Jakým způsobem by bylo vhodné plánovat další experimenty v případě pokračování práce na tomto tématu? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
prof. Ing. Jiří Mlček, Ph. D.:
1. Na základě čeho se tvořila surovinová skladba zkoumaných vzorků? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Z práce vyplývá, že obsah resveratrolu je vysoký u vzorku číslo dvě? Která složka směsi mohla způsobit výrazné navýšení biologicky aktivních látek? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.: Má konzumace vámi zkoumaných směsí musli výrazný účinek na zdraví ve srovnání s běžnou konzumací musli spotřebiteli? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.: Která, ze zkoumaných směsí je dle vašeho názoru nejlepší? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.