Tématem bakalářské práce je identifikace plýtvání a návrh možnost eliminace plýtvání
ve společnost Svoboda a Březík - pečivo s.r.o. Teoretická část je zaměřená na vysvětlení
pojmů, jako je průmyslové inženýrství, výrobní proces, štíhlý podnik, plýtvání a metody
určené k jeho eliminaci. Praktická část obsahuje představení společnosti, analýzu
současného stavu, jejímž výsledkem jsou návrhy možností pro eliminaci plýtvání
ve společnosti. Hlavním cílem bakalářské práce je dosažení snížení zmetkovitosti o 50 %
využitím představených návrhů.
Anotace v angličtině
The topic of this bachelor thesis is the identification of waste and the proposal of the
possibility of elimination of waste in the company Svoboda a Březík - pečivo s.r.o. The
theoretical part is focused on explaining concepts such as industrial engineering, production
process, lean business, waste and methods to eliminate it. The practical part contains
a presentation of the company, an analysis of the current state, the result of which are
suggestions for ways to eliminate waste in the company. The main goal of the bachelor thesis
is to achieve a reduction in scrap by 50 % by using the presented proposals.
Klíčová slova
Průmyslové inženýrství, výrobní proces, plýtvání, eliminace plýtván
Klíčová slova v angličtině
Industrial engineering, production process, waste, waste elimination
Rozsah průvodní práce
69
Jazyk
CZ
Anotace
Tématem bakalářské práce je identifikace plýtvání a návrh možnost eliminace plýtvání
ve společnost Svoboda a Březík - pečivo s.r.o. Teoretická část je zaměřená na vysvětlení
pojmů, jako je průmyslové inženýrství, výrobní proces, štíhlý podnik, plýtvání a metody
určené k jeho eliminaci. Praktická část obsahuje představení společnosti, analýzu
současného stavu, jejímž výsledkem jsou návrhy možností pro eliminaci plýtvání
ve společnosti. Hlavním cílem bakalářské práce je dosažení snížení zmetkovitosti o 50 %
využitím představených návrhů.
Anotace v angličtině
The topic of this bachelor thesis is the identification of waste and the proposal of the
possibility of elimination of waste in the company Svoboda a Březík - pečivo s.r.o. The
theoretical part is focused on explaining concepts such as industrial engineering, production
process, lean business, waste and methods to eliminate it. The practical part contains
a presentation of the company, an analysis of the current state, the result of which are
suggestions for ways to eliminate waste in the company. The main goal of the bachelor thesis
is to achieve a reduction in scrap by 50 % by using the presented proposals.
Klíčová slova
Průmyslové inženýrství, výrobní proces, plýtvání, eliminace plýtván
Klíčová slova v angličtině
Industrial engineering, production process, waste, waste elimination
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Formulujte teoretická východiska týkající se výrobního procesu a eliminace jeho plýtvání.
II. Praktická část
Analyzujte současný stav vybraného výrobního procesu pro zeštíhlení ve firmě Svoboda a Březík pečivo s.r.o.
Identifikujte možnosti eliminace plýtvání a vypracujte návrh možností eliminace plýtvání vybraného výrobního procesu ve firmě Svoboda a Březík pečivo s.r.o.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Formulujte teoretická východiska týkající se výrobního procesu a eliminace jeho plýtvání.
II. Praktická část
Analyzujte současný stav vybraného výrobního procesu pro zeštíhlení ve firmě Svoboda a Březík pečivo s.r.o.
Identifikujte možnosti eliminace plýtvání a vypracujte návrh možností eliminace plýtvání vybraného výrobního procesu ve firmě Svoboda a Březík pečivo s.r.o.
Závěr
Seznam doporučené literatury
BAUER, Miroslav. Kaizen: cesta ke štíhlé a flexibilní firmě. Brno: BizBooks, 2012, 193 s. ISBN 978-80-265-0029-2.
DENNIS, Pascal. Lean production simplified: a plain-language guide to the world's most powerful production system. Third edition. Boca Raton: CRC Press, Taylor and Francis Group, 2016, 223 s. ISBN 978-1-4987-0887-6.
CHROMJAKOVÁ, Felicita. Průmyslové inženýrství: trendy zvyšování výkonnosti štíhlým řízením procesů. Žilina: Georg, 2013, 116 s. ISBN 978-80-8154-058-5.
KUCHARČÍKOVÁ, Alžbeta. Efektivní výroba: využívejte výrobní faktory a připravte se na změny na trzích. Brno: Computer Press, 2011, 344 s. ISBN 978-80-251-2524-3.
SVOZILOVÁ, Alena. Zlepšování podnikových procesů. Praha: Grada, 2011, 223 s. ISBN 978-80-247-3938-0.
Seznam doporučené literatury
BAUER, Miroslav. Kaizen: cesta ke štíhlé a flexibilní firmě. Brno: BizBooks, 2012, 193 s. ISBN 978-80-265-0029-2.
DENNIS, Pascal. Lean production simplified: a plain-language guide to the world's most powerful production system. Third edition. Boca Raton: CRC Press, Taylor and Francis Group, 2016, 223 s. ISBN 978-1-4987-0887-6.
CHROMJAKOVÁ, Felicita. Průmyslové inženýrství: trendy zvyšování výkonnosti štíhlým řízením procesů. Žilina: Georg, 2013, 116 s. ISBN 978-80-8154-058-5.
KUCHARČÍKOVÁ, Alžbeta. Efektivní výroba: využívejte výrobní faktory a připravte se na změny na trzích. Brno: Computer Press, 2011, 344 s. ISBN 978-80-251-2524-3.
SVOZILOVÁ, Alena. Zlepšování podnikových procesů. Praha: Grada, 2011, 223 s. ISBN 978-80-247-3938-0.
Přílohy volně vložené
Industrial engineering, production process, waste, waste elimination
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí práce: Ing. Lucie Macurová, Ph.D., hodnocení známkou: C
Oponent práce: Ing. Pavel Ondra., hodnocení známkou: C
Otázky vedoucího práce:
1. Jaká rizika jsou spojena s realizací Vámi navrhovaných opatření? Jak lze tato rizika eliminovat? (Zodpovězeno zcela)
Otázky oponenta práce:
1. Jedním z vedlejších cílů bylo zvýšení efektivity, resp. produktivity mísiče těst. V práci uvádíte, že „motivovaný zaměstnanec se bude jistě své práci věnovat více než doposud.“ Byla však úroveň produktivity, resp. efektivity nějak vypočítána či určena, případně s jakou hodnotou se dá počítat vlivem navrhované motivace/stimulace? (Zodpovězeno zcela)
2. V práci uvádíte: „Ne všechny výrobky, označeny pracovníky za zmetky však skutečně zmetky byly.“ Jedná se o 1 % výrobků. Jaké jsou příčiny tohoto chybného označení? (Zodpovězeno zcela)
3. V práci uvádíte, že jedním z důvodů špatné směsi může být „vada použitých surovin, která je téměř nemožná odhalit“. Vadné suroviny uvádíte i v Ishikawa diagramu. Co konkrétně vadné suroviny představují? A opravdu nelze tyto vady v předstihu odhalit? Neprovádí se kontrola vstupních surovin? (Zodpovězeno zcela)
4. Jak jste vypočítal/určil, že se zmetkovitost sníží vlivem změny konstrukce, segmentací plechů a vytvořením katalogu o 60 %? A jaká by tedy následně mohla být zmetkovitost po implementaci automatického dávkovače, když odhadujete dodatečné snížení o dalších 50 %? (Zodpovězeno částečně)
Další otázky:
prof. Chromjaková, Z jakého zdroje čerpáte vámi uvedené částky v tabulce souhrnu přínosů a úspor? (Zodpovězeno zcela)
dr. Horáková, Kolik je standardní % zmetkovitosti u ostatních druhů produkce? (Zodpovězeno částečně)
dr. Rosman, Proč není Vámi navrhnutý katalog uveden i v digitální podobě na webu? (Zodpovězeno částečně)