Bakalářská práce se zaměřuje na optimalizaci výrobního procesu ve vybrané společnosti,
je rozdělena na dvě části, a to na teoretickou a praktickou část.
V teoretické části je zpracovaná literární rešerše zabývající se obecně průmyslovým inženýrstvím, metodami a nástroji štíhlé výroby a v neposlední řadě optimalizací pracoviště.
Praktická část práce je nejprve zaměřena na představení společnosti a její historii. Následně práce postupuje k praktickému řešení analýzy současného stavu pomocí jednotlivých metod štíhlé výroby jako Value Stream Mapping, Procesní analýza
a Sankeyho či Spaghetti diagram pro řešený výrobní proces.
Na závěr praktické části je zhodnocení získaných výsledků a následný návrh na optimalizaci řešeného výrobního procesu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focuses on the optimization of the production process in a selected company and is divided into two parts, namely the theoretical part and the practical part.
The theoretical part deals with a literature search dealing with general industrial engineering, methods and tools of lean manufacturing and, last but not least, workplace optimization.
In the practical part, the work focuses first on the introduction of the company and its history. Subsequently, the work proceeds to the practical solution of the analysis of the current state using individual methods of lean production such as Value Stream Mapping, Process Analysis and Sankey or Spaghetti diagram for the solved production process.
At the end of the practical part is the evaluation of the obtained results and the subsequent proposal for the optimization of the solved production process.
Lean Enterprise, VSM, Process Analysis, Sankey Diagram, Spaghetti Diagram
Rozsah průvodní práce
71
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zaměřuje na optimalizaci výrobního procesu ve vybrané společnosti,
je rozdělena na dvě části, a to na teoretickou a praktickou část.
V teoretické části je zpracovaná literární rešerše zabývající se obecně průmyslovým inženýrstvím, metodami a nástroji štíhlé výroby a v neposlední řadě optimalizací pracoviště.
Praktická část práce je nejprve zaměřena na představení společnosti a její historii. Následně práce postupuje k praktickému řešení analýzy současného stavu pomocí jednotlivých metod štíhlé výroby jako Value Stream Mapping, Procesní analýza
a Sankeyho či Spaghetti diagram pro řešený výrobní proces.
Na závěr praktické části je zhodnocení získaných výsledků a následný návrh na optimalizaci řešeného výrobního procesu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focuses on the optimization of the production process in a selected company and is divided into two parts, namely the theoretical part and the practical part.
The theoretical part deals with a literature search dealing with general industrial engineering, methods and tools of lean manufacturing and, last but not least, workplace optimization.
In the practical part, the work focuses first on the introduction of the company and its history. Subsequently, the work proceeds to the practical solution of the analysis of the current state using individual methods of lean production such as Value Stream Mapping, Process Analysis and Sankey or Spaghetti diagram for the solved production process.
At the end of the practical part is the evaluation of the obtained results and the subsequent proposal for the optimization of the solved production process.
Lean Enterprise, VSM, Process Analysis, Sankey Diagram, Spaghetti Diagram
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Analyzujte vybrané literární zdroje a zpracujte literární rešerši se zaměřením na vybraný výrobní proces.
II. Praktická část
Analyzujte současný stav vybraného výrobního procesu ve výrobní společnosti.
Vyhodnoťte výsledky analýzy a zpracujte návrh na zlepšení v podobě optimalizace.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Analyzujte vybrané literární zdroje a zpracujte literární rešerši se zaměřením na vybraný výrobní proces.
II. Praktická část
Analyzujte současný stav vybraného výrobního procesu ve výrobní společnosti.
Vyhodnoťte výsledky analýzy a zpracujte návrh na zlepšení v podobě optimalizace.
Závěr
Seznam doporučené literatury
BAUER, Miroslav a kolektiv. Kaizen: cesta ke štíhlé a flexibilní firmě. Brno: BizBooks, 2012, 193 s. ISBN 978-802-6500-292.
BRAU, Sebastian J. Lean manufacturing 4.0: the technological evolution of lean. Boca Raton: American Lean SD, 2016, 132 s. ISBN 978-15-393-2294-8.
DUGGAN, Kevin J. Creating Mixed Model Value Streams: Practical Lean Techniques for Building to Demand. Taylor & Francis, 2013, 238 s. ISBN 978-1-4398-6843-0.
CHROMJAKOVÁ, Felicita. Průmyslové inženýrství: trendy zvyšování výkonnosti štíhlým řízením procesů. Žilina: Georg, 2013, 116 s. ISBN 978-80-8154-058-5.
CHROMJAKOVÁ, Felicita a Rastislav RAJNOHA. Řízení a organizace výrobních procesů: Kompendium průmyslového inženýra. Žilina: Georg, 2011, 138 s. ISBN 978-80-89401-26-0.
Seznam doporučené literatury
BAUER, Miroslav a kolektiv. Kaizen: cesta ke štíhlé a flexibilní firmě. Brno: BizBooks, 2012, 193 s. ISBN 978-802-6500-292.
BRAU, Sebastian J. Lean manufacturing 4.0: the technological evolution of lean. Boca Raton: American Lean SD, 2016, 132 s. ISBN 978-15-393-2294-8.
DUGGAN, Kevin J. Creating Mixed Model Value Streams: Practical Lean Techniques for Building to Demand. Taylor & Francis, 2013, 238 s. ISBN 978-1-4398-6843-0.
CHROMJAKOVÁ, Felicita. Průmyslové inženýrství: trendy zvyšování výkonnosti štíhlým řízením procesů. Žilina: Georg, 2013, 116 s. ISBN 978-80-8154-058-5.
CHROMJAKOVÁ, Felicita a Rastislav RAJNOHA. Řízení a organizace výrobních procesů: Kompendium průmyslového inženýra. Žilina: Georg, 2011, 138 s. ISBN 978-80-89401-26-0.
Přílohy volně vložené
ne
Přílohy vázané v práci
mapy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí práce: prof.Ing. Felicita Chromjaková, PhD., hodnocení známkou: B
Oponent práce: Ing. Markéta Pěrková, hodnocení známkou: A
Otázky vedoucího práce:
Na str. 59 uvádíte návrh na přechod z dávkové výroby na „one-piece flow“. Je tím myšleno, že „jedním kusem“ bude fyzicky 1 kus výrobku nebo 1 kus výrobní dávky? (Zodpovězeno zcela)
K návrhu zavedení monitoru s návodkami lze upřesnit, co konkrétně by měla taková návodka obsahovat? (Zodpovězeno zcela)
U laserového pracoviště byly diskutované návrhy ke zlepšení s útvarem plánování a řízení výroby z důvodu dodržování produktivních taktových časů? (Zodpovězeno zcela)
Otázky oponenta práce:
1. Z balanční studie v kapitole 6.5. vyplývá, že i přes navýšení denního taktu, bude pro jeho splnění zapotřebí méně pracovníků, než se v současnosti v procesu nachází. Zvažoval jste i skutečnost, jak s danými pracovníky naložit? (Zodpovězeno zcela)
Další otázky:
Ing. Ondra, U náměrů jste počítal i směrodatnou odchylku či rozptyl? (Zodpovězeno zcela)
dr. Rosman, Je u laserového pracoviště speciálně proškolený pracovník? (Zodpovězeno zcela)