Tato diplomová práce je zaměřena na využití krabičkového stravování v české populaci. Hlavním cílem je sestavení jídelního plánu pro vybrané skupiny dle denního příjmu energie v rámci krabičkové diety na období jednoho měsíce. Vedlejší cíle jsou ekonomické a nutriční vyhodnocení tohoto plánu a také postavení krabičkových diet na trhu ČR.
Teoretická část byla zaměřena na aktuální výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, charakteristiku jednotlivých nutričně významných faktorů, současný stav krabičkových diet na českém trhu, a metody možného hodnocení energetického příjmu.
V praktické části byl zhotoven průzkum trhu s krabičkovými dietami ve vybrané oblasti ČR. Poté byly sestaveny čtyři jídelní plány pro čtyři vybrané energetické skupiny na 1 měsíc v programu Nutripro a provedeno jejich nutriční, energetické a ekonomické zhodnocení.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is focused on the use of box diet in the Czech population. The main goal is to compile a menu for selected energy groups for a box diet for one month. The secondary goals are the economic and nutritional evaluation of this plan and also the position of the box diets on the Czech market.
In the theoretical part, the author wanted to bring near the current nutritional recommendations for the population of the Czech Republic, the characteristics of individual nutritional factors of important factors, the current state of box diets on the Czech market, and methods of possible evaluation of energy intake.
In the practical part, the author conducted a survey of the market of box diets in a selected area of the Czech Republic. She then drew up four meal plans for four selected energy groups for 1 month in the nutripro program and performed their nutritional, energetic and economic evaluation.
Klíčová slova
krabičková dieta, stravovací návyky, zdravá výživa, životní styl
Tato diplomová práce je zaměřena na využití krabičkového stravování v české populaci. Hlavním cílem je sestavení jídelního plánu pro vybrané skupiny dle denního příjmu energie v rámci krabičkové diety na období jednoho měsíce. Vedlejší cíle jsou ekonomické a nutriční vyhodnocení tohoto plánu a také postavení krabičkových diet na trhu ČR.
Teoretická část byla zaměřena na aktuální výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, charakteristiku jednotlivých nutričně významných faktorů, současný stav krabičkových diet na českém trhu, a metody možného hodnocení energetického příjmu.
V praktické části byl zhotoven průzkum trhu s krabičkovými dietami ve vybrané oblasti ČR. Poté byly sestaveny čtyři jídelní plány pro čtyři vybrané energetické skupiny na 1 měsíc v programu Nutripro a provedeno jejich nutriční, energetické a ekonomické zhodnocení.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is focused on the use of box diet in the Czech population. The main goal is to compile a menu for selected energy groups for a box diet for one month. The secondary goals are the economic and nutritional evaluation of this plan and also the position of the box diets on the Czech market.
In the theoretical part, the author wanted to bring near the current nutritional recommendations for the population of the Czech Republic, the characteristics of individual nutritional factors of important factors, the current state of box diets on the Czech market, and methods of possible evaluation of energy intake.
In the practical part, the author conducted a survey of the market of box diets in a selected area of the Czech Republic. She then drew up four meal plans for four selected energy groups for 1 month in the nutripro program and performed their nutritional, energetic and economic evaluation.
Klíčová slova
krabičková dieta, stravovací návyky, zdravá výživa, životní styl
Metodika sestavení a hodnocení plánu stravy na období jednoho měsíce.
Energetické, nutriční a ekonomické vyhodnocení plánu stravy v programu NutriPro, či jiném nutričním programu.
Diskuze výsledků a formulace závěru.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Současný stav krabičkových diet v ČR.
Aktuální výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR.
Charakteristika významných nutričních faktorů.
Hodnocení energetického příjmu.
II. Praktická část
Průzkum trhu s krabičkovými dietami.
Metodika sestavení a hodnocení plánu stravy na období jednoho měsíce.
Energetické, nutriční a ekonomické vyhodnocení plánu stravy v programu NutriPro, či jiném nutričním programu.
Diskuze výsledků a formulace závěru.
Seznam doporučené literatury
[1]WHITNEY, Eleanor NOSS, Eva May NUNNLEY, HAMILTON a Sharon RADY. Understanding nutrition. II. Cengage: West Publishing, 2016. ISBN 9781337276092
[2]KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. II., přeprac. vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0
[3]Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. ISBN 978-80-906659-3-4
[4]VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6
[5]Healthy and sustainable diets for the 21st century. BRITISH Nutrition foundation [online]. 2019 [cit. 2021-04-07]. Dostupné z: https://www.nutrition.org.uk/nutritionscience/sustainability/sustainability.html?limitstart=0
Seznam doporučené literatury
[1]WHITNEY, Eleanor NOSS, Eva May NUNNLEY, HAMILTON a Sharon RADY. Understanding nutrition. II. Cengage: West Publishing, 2016. ISBN 9781337276092
[2]KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. II., přeprac. vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0
[3]Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. ISBN 978-80-906659-3-4
[4]VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6
[5]Healthy and sustainable diets for the 21st century. BRITISH Nutrition foundation [online]. 2019 [cit. 2021-04-07]. Dostupné z: https://www.nutrition.org.uk/nutritionscience/sustainability/sustainability.html?limitstart=0
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B – velmi dobře, hodnocení oponenta: C – dobřeř). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1/ Podle jakých doporučení byly nastaveny cílové dávky mikronutrientů v programu NutriPro pro
vyhodnocování % plnění jejich příjmu (Tab. 5-8)? V popisu nastavení jídelníčku je pracováno pouze
s energetickým příjmem, makronutrienty a vitaminem C.
2/ Na s. 37 uvádíte, že některé pokrmy z Vámi sestavených jídelníčků, byly do databáze doplněny.
Uveďte prosím příklady.
3/ Jaká je trvanlivost pokrmů krabičkových diet? Je z tohoto pohledu nutné některé typy potravin
nepoužívat?
4/ Závěrem prosím o shrnutí pozitiv a případných negativ používání krabičkových diet pro běžného
konzumenta.
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Ing. Zuzana Míšková, Ph.D.: Jak zhruba vypadal jídelníček na jeden den? ZODPOVĚZEN ZCELA
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Byly jídelníčky rozděleny například pro redukci váhy, udržovací fázi nebo pro sportovce? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.